Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slab dinar – skupo gorivo

    Na benzinskim stanicama „Naftne industrije Srbije” benzin i dizel su od juče skuplji za dinar. NIS je i sa ovim poskupljenjem jeftiniji u odnosu na konkurenciji za dva do četiri dinara u zavisnosti od derivata, potvrdili su u ovoj kompaniji.


    Kada je reč o veleprodajnim cenama NIS-a dizel D 2 je jeftiniji za 0,75 dinara po litri, dok je evropremijum BMB 95 skuplji za dinar.

    Iako se očekivalo da će zbog pada cene sirove nafte, a do skoro je cena išla i do 124 dolara, gorivo u Srbiji nastaviti da pojeftinjuje, vlasnici privatnih pumpi kažu da će za sada ostati ovako, jer je kurs dinara nestabilan, odnosno dinar iz dana u dan slabi u odnosu na evro, a dolar jača.

    Kako stvari stoje, dinar će ovog meseca biti slabiji 0,8 odsto u odnosu na evro, a na godišnjem nivou za 11,6 odsto.
    Saša Mileusnić, direktor u privatnoj naftnoj kompaniji „Petrobart Avia” kaže da bi gorivo moglo da pojeftini u narednim danima samo ukoliko bi se stabilizovao kurs dinara, odnosno ako nacionalna valuta bude prestala da slabi u odnosu na evro i dolar.

    Da je dolar ostao na nivou od 85 dinara bilo bi prostora da se cene derivata snize i u maloprodaji, ali za par dana dolar je skočio na 87,5 dinara, dakle za 2,5 dinara, što, kada se preračuna, poskupljuje naftu za 35 do 40 dolara po toni, objašnjava on.

    Slabljenje dinara u odnosu na evro, a onda i jačanje dolara, sprečili su dalje pojeftinjenje goriva u Srbiji, što govori da cena sirove nafte ne mora uvek biti jedini parametar u određivanju cene derivata.

    Ako se kurs dinara stabilizuje, a cena sirove nafte na svetskom tržištu nastavi da pada, realno bi bilo da gorivo u narednim danima pojeftini. Ako dinar nastavi da slabi, efekti pojeftinjenja, ako ih i bude neće biti toliki koliki bi bili s stabilnim dinarom.

    Gorivo je na pumpama u poslednjih desetak dana pojeftinilo za pet do šest dinara, kaže Mileusnić i naglašava da bez obzira na pad cene sirove nafte trgovci ne mogu odmah da spuste cene i na svojim pumpama. Rade to postepeno. Dok se ne potroši roba na zalihama koja je kupljena po višoj ceni, cene ne mogu biti niže, pojašnjava on.

    Mileusnić podseća da je na pojeftinjenje goriva uticalo i snižavanje akciza za 1,5 dinar, s tim što je država zakasnila sa tom odlukom. Akciza je snižena u času kada je cena nafte već počela uveliko da pada, tako da sada po zakonu država ima pravo da vrati akcize odnosno da ih ponovo poveća, jer cena crnog zlata pada.

    Najvažnije je, kaže Mileusnić, da tržište funkcioniše. Cene na pumpama su i dalje šarolike pa se benzin BMB 95 prodaje po cenama od 141,5 do 143,9 dinara, evropremijum BMB 95 od 147,5 do 152,5 dinara, dizel D 2 od 137,3 do 139,5 dinara, evrodizel od 144,9 do 148,5 dinara za litar.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE