Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvođači za „Stepu“ angažovali radnike na „crno“

    Oko 30.000 građevinara danas u Srbiji radi na crno. Neprijavljeni, bez plaćenih poreza i doprinosa, bez adekvatne opreme za zaštitu na radu, angažovani su i na državnim projektima. Iz sindikata građevinara stiglo je upozorenje da i najveće gradilište u Beogradu, naselje Stepa Stepanović, „krije“ desetine neimara bez radne knjižice.
     
    Prema rečima Duška Vukovića, predsednika sindikata, prilikom obilaska najvećeg gradilišta u Beogradu, gde država zida ukupno 4.616 stanova, zatekli su radnike u patikama, bez šlemova, bez obeležja firmi koje su ih angažovale.
     
    – Neki su bežali od nas, a neki su tražili instrukcije kako da iz crne pređu u legalnu zonu – kaže Vuković. – Nisu hteli da kažu za koga rade, a još manje su spremni da prijave poslodavca inspekciji rada plašeći se da ne izgube jedini prihod kojim hrane porodice. Naravno, odmah po obilasku gradilišta sindikat je uputio prijavu inspekciji rada, koja je jedina nadležna za suzbijanje ovih zloupotreba. Očekujemo od države da iskoriti mehanizme koje ima u rukama i da u građevinskom sektoru konačno uspostavi lojalnu konkurenciju. Na gradilištima u Srbiji godišnje inspekcija primora poslodavce da oko 2.500 radnika prijave. Ne verujem da su izvođači radova angažovali u „Stepi“ radnike na crno, već verovatno podizvođači njihovih podizvođača.
     
    U Građevinskoj direkciji Srbije, koja je investitor naselja „Stepa Stepanović“, tvrde da imaju sklopljenje ugovore sa 20 glavnih izvođača radova za svaki objekat po principu „ključ u ruke“. Izvođači u različitim fazama gradnje angažuju i podizvođače. Tako je u „Stepi“ do sada radilo više od 80 građevinskih firmi.
     
    – Da li neka od podizvođačkih firmi angažuje radnike na crno, pitanje je za svaku od tih firmi pojedinačno – navode u Direkciji. – Mi nemamo zakonsku obavezu, niti je naš posao kao investitora da obavljamo kontrolu tih firmi, već je to posao inspekcije rada.
     
    Radnici na „crno“ od poslodavca retko dobiju i platu koju su pogodili. Mesec završe u proseku sa 25.000 dinara. Za razliku od njih, prijavljeni radnici, uz platu koja je oko 30.000 dinara, imaju plaćene doprinose u iznosu od oko 18.000 dinara. Firma im nabavlja i opremu za rad, koja košta oko 200 evra godišnje.
     
    – Sva odgovornost za angažovanje radnika na crno pada na teret izvođača radova, jer po ugovoru sa investitorom on je dužan da poštuje pravila i propise službe – kaže Goran Rodić iz Privredne komore Srbije. – Takođe, i nadzor bi o tome trebalo da povede računa, kao i da strogo kontroliše kvalitet materijala i izvedenih radova.
     
    U Uniji poslodavaca Srbije upozoravaju da bi već do kraja ove godine u blokadi ili bankrotu moglo da završi između 1.500 i 2.000 građevinskih preduzeća. Svakog meseca posao u ovoj industriji izgubi od 600 do 900 radnika.
     
    – Nivo privatnih investicija u građevinarstvu sveo se na 42 odsto ulaganja iz 2008, a gotovo 52 odsto posla na putevima ove godine su dobile strane firme – upozoravaju u Uniji poslodavaca. – Lokalne samouprave građevinskim firmama duguju 390 miliona evra. Vlada treba hitno da donese uredbu kojom se privremeno suspenduje obaveza građevinskih firmi da plaćaju PDV po fakturisanju, već istog dana kada naplate svoje potraživanje. Takođe, treba im omogućiti i reprogram dugovanja.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE