Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski pisci u Rumuniji

    Međunarodni susret pisaca, 12. po redu, održan je u banji Herkules u Rumuniji, a na njemu je učestvovalo deset srpskih pisaca, saopšteno je danas iz Društva književnika Vojvodine.

     
    Susret, koji je organizovao županijski savet Karaš-Severin i časopis “Refleks“ u saradnji sa Savezom pisaca Rumunije i Savezom Srba u Rumuniji u periodu od 10. do 13. Maja, bio je posvećen temi “Balkan i balkanizam“, povodom koje je govorilo oko 20-ak rumunskih pisaca.
     
    Na susretu su između ostalih gostovali su i književnici Adam Puslojić i Miloš Latinović. Puslojić je govorio o prevodilaštvu kao mediju koji doprinosi razumevanju kultura, a Latinović o Balkanu kao prostoru gde se sukobljavaju i izražavaju interesi velikih sila u formama političkih manipulacija. Od rumunskih pisaca govorili su komparatista, kritičar i univerzitetski profesor Kornel Ungureanu, pesnik i kritičar Vasile Dan, pesnik i univerzitetski profesor koji predaje u Los Anđelesu Georgi Toma Majoresku i mnogi drugi.
     
    Rasparava se kretala između Balkana, u rumunskom slučaju Banata, kao prostora multikulturalizma i različitih uticaja koji su bogatili i proširivali materijalnu i duhovnu kulturu ovog prostora i kao poprišta sukoba i neprijateljstava. Na susretu su predstavljeni i srpski i rumunski časopisi kao što su “Zlatna greda“, “Književni glasnik“, Beogradski književni časopis, “Arka“ iz Arada i “Refleksa“ iz Rešice.
     
    Opšti zakljkučak je bio da su časopisi bitni za emancipaciju književnosti i afirmaciju novih pojava i ideja u prostoru kulture i književnosti, navodi se u saopštenju.
     
    Drugog dana srpski i rumunski pisci su čitali svoje tekstove. U čitanju su učestvovali – Jovan Zivlak, Zoran Đerić, Milovan Marčetić, Nikola Vujičić, Nikolaje Srbu i drugi.
     
    Na susretu je posebno najavljena antologija srpskog pesništva koja će se uskoro pojaviti u Bukureštu, a u koju je uvršteno 38 pesnika i koja zahvata period od pojave Vaska Pope pa do danas. Detalji sa susreta biće objavljeni u časopisu “Refleks“ i delimično u listi rumunskih Srba “Književni život“.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE