Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Investiciono poslovni skup o biomasi u Novom Sadu

    Investiciono poslovni skup „Biomasa-iskustva Austrije i potencijali Srbije“ biće održan danas u Novom Sadu, najavio je Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF).

    Cilj konferencije je da pruži veći podstrek projektima u oblasti biomase, da se unapredi investiciona klima, istaknu potencijali gradova i opština u Srbiji i stavi u fokus sve značajnija oblast investiranja u „zelenu energiju“.

    Srpskim kompanijama i poljoprivrednicima biće predstavljene tehnologije, proizvodi i primeri dobre prakse austrijskih kompanija u korišćenju biomase radi ostvarivanja veće konkurentnosti i profita putem korišćenja ovog energenta za proizvodnju energije.

    Srbija ima značajan potencijal u obnovljivim izvorima energije, a oko 60 odsto tog potencijala ili 2,7 miliona tona ekvivalentne nafte, je biomasa.

    Svake godine u našoj zemlji se proizvede 12,5 miliona tona biomase, od toga 72 odsto u Vojvodini.

    Korišćenjem biomase kao energenta, Srbija bi godišnje uštedela više od 60 miliona evra, smanjenjem uvoza nafte za 2,5 miliona tona, dok bi proizvodnjom biogasa iz stočarstva mogla da smanji uvoz prirodnog gasa za 20 odsto.

    Ukupni godišnji energetski potencijal biomase u Srbiji je na nivou od 40 odsto energetske vrednosti uglja koji se godišnje proizvede u rudnicima u Srbiji.

    Prema podacima Međunarodne Energetske Agencije (IEA) 70 odsto proizvedene energije u Austriji potiče iz obnovljivih izvora energije. Od ukupnog primarnog snabedevanja energijom u Austriji, biomasa obezbeđuje 11,2 odsto, a iz nje se dobija i 21 odsto toplotne energije.

    Na skupu će govoriti Andreas Haidenthaler, Trgovinski savetnik u Ambasadi Austrije, Ana Bovan, predsednik CEDEF-a, Andreas Gronauer sa Univerziteta prirodnih resursa i životnih nauka iz Beča, Alfred Kindler, predstavnik Poljoprivredne komora Štajerske, Austrija, predstavnici austrijskih kompanija iz tog sektora i drugi učesnici.

    Konferenciju organizuje CEDEF u saradnji sa Ambasadom Austrije i Austrijskim klasterom poljoprivrede (AAC).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE