Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS prema EU standardima

    Energetska efikasnost naš je najveći resurs, veći od uglja, vode, vetra, solarne energije. Razvojem projekata koji povećavaju energetsku efikasnost dobija se najviše energije. I kako tvrdi generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković, cela strategija EPS bazirana je na tom konceptu.

    Nije to samo manji utrošak goriva već i smanjenje emisija štetnih materija i usvajanje EU standarda zaštite životne sredine. U domenu proizvodnje svi novi blokovi koje ćemo praviti projektovani su u takozvanim naprednim tehnologijama visoke energetske efikasnosti. To se najbolje videlo na primeru Novog Sada u TE-TO, koji je sa starom tehnologijom u režimu proizvodnje imao efikasnost do 35 odsto, dok će nova jedinica koju budemo pravili imati i do 60 odsto, a u kombinovanom režimu i do 90, rekao je Marković.

    Podsećanja radi, energetska efikasnost TENT 3 biće 43, a sadašnje tehnologije postižu maksimum 35 odsto.

    Inače, remontna sezona u EPS počela je 7. marta, a kapitalnim remontima od 2001. do 2011, kroz remonte i rehabilitacije, dobijeno je povećanje energetske efikasnosti – to može da se izrazi kao rad novog bloka od 850 megavata koji proizvodi 365 dana godišnje, objasnio je čelnik EPS-a.
     
    U Obrenovcu je svojevremeno padao crni sneg, vetar je navlačio pepeo s deponije. Ali nove tehnologije koje smo uveli to su sasvim eliminisale i ljudi su zaboravili na to. Obrenovac je sada čist grad. Uz to, smanjili smo zagađenje podzemnih voda, jer su sve štetne materije izlazile iz deponija u Dunav u Kostolcu i u Savu u Obrenovcu, podsetio je Marković. 
     
    Prema njegovim rečima, samo tehnologija koja je uvedena u termoelektrane za 10 puta je smanjila emisije štetnih materija.
     
    U nizu ekoloških projekata EPS-a je i izgradnja vetroparka u Kostolcu. Lokacija je u vlasništvu ovog preduzeća, a ogledna analiza pokazala je da će za početak biti moguća proizvodnja od 30 megavata, s mogućnošću širenja do 200 megavata.
     
    Bio nam je izazov da uz mnoštvo privatnih investitora koji su dobili dozvole za 2.400 magavata započnemo svoj ekološki projekat. Zasad nijedna privatna vetrenjača nije zaživela, istakao je Marković i dodao da se u Nacionalnom parku Mokra Gora planira projekat sa Kusturicom iz domena obnovljivih izvora.
     
    Vrlo brzo počeće da radi mala HE, planira se izgradnja solarnog parka i osnivanje centra za obnovljive izvore energije u Srbiji zajedno sa SANU.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE