Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radnici u Vinči nisu bili ozračeni

    Petorica zaposlenih u JP „Nuklearni objekti Srbije“ (NOS) nisu bili ugroženi 19. aprila u reaktoru RA (zgrada 141) u Vinči iako je u toku merenja zračenje nakratko premašilo uobičajene vrednosti.
     
    U ekskluzivnoj izjavi za Politiku prof. dr Jovan Puzović s Fizičkog fakulteta u Beogradu, predsednik petočlanog naučnostručnog tima ustanovljenog odlukom Ministarstva prosvete i nauke, je juče izjavio da je Komisija osnovana da ispita činjenice u vezi sa događajem koji se desio 19. aprila u Institutu za nuklearne nauke Vinča, pod nadzorom NOS-a, u toku merenja radioaktivnosti, s ciljem da se odredi vrsta i snaga zračenja radioaktivnih izotopa zaostalih posle izmeštanja isluženog goriva.
     
    „Od više zadataka koje smo definisali želeći da utvrdimo svrsishodnost, validnost, pravilnost procedure i pravnu zasnovanost postupka, jedan od najvažnijih ciljeva bio nam je da ustanovimo da li su operatori primili doze zračenja koje prekoračuju dozvoljene u ovakvim eksperimentima. 
     
    Posle višečasovnih provera i razgovora 9. maja, na osnovu preliminarnih podataka možemo reći da zdravlje petorice učesnika nije bilo ugroženo i nema naznaka da će oni ubuduće imati ikakve štetne posledice. Iako komisija smatra da to nije potrebno, imajući u vidu interesovanje koje je ovaj događaj izazvao u javnosti, naložili smo da se uradi naknadni lekarski pregled ljudi koji su obavljali merenje“, istakao je Puzović.
     
    Ostale činjenice koje se tiču ovlašćenja, ispravnosti primenjene procedure i kontrole traže detaljnu analizu, za šta je potrebno izvesno vreme, naveo je on i izrazio nadu da će to uspeti da urade do 18. maja, rok koji je postavilo Ministarstvo prosvete i nauke, ali je kvalitet analize koja će biti objavljena u prvom planu, bez obzira na vremensko ograničenje.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE