Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vašington: Milijarde za modernizaciju atomskog oružja

    Sjedinjene Američke Države planiraju da potroše četiri milijarde dolara na modernizaciju i pojačavanje zapadnoevropskog nuklearnog arsenala. Stručnjaci, osim toga što takav plan ocenjuju kao potpuno nepotreban, ističu i da će dalje naoružavanje u Evropi samo dodatno opteretiti odnose sa Rusijom.
     
    Severnoatlanska alijansa sa SAD na čelu želi da „glupe“ slobodno padajuće bombe zameni preciznim laserski navođenim bombama, piše u najnovijem izveštaju nezavisnog panela stručnjaka Mreža evropskih lidera (European Leaders Network).
     
    Nove bombe takođe će zahtevati i letelicu koja može da ih nosi, a to će najverovatnije biti „F35“ kompanije „Lokid Martin“.
     
    Izveštaj je napisao Ted Sej, bivši savetnik za naoružanje pri američkoj delegaciji u sedištu NATO-a u Briselu.
     
    „Pojačavanje arsenala će omogućiti NATO-u da pogodi mete u Rusiji sa taktičkim nuklearnim naoružanjem“, kaže Sej, i dodaje da inicijativa Vašingtona dolazi u trenutku kada su NATO i Rusija već u veoma zategnutim odnosima zbog planiranog antiraketnog štita.
     
    „Taj potez bi mogao i verovatno će otuđiti Rusiju od daljih pregovora oko smanjivanja nuklearnog arsenala, između ostalog i onog u Evropi“, piše u izveštaju.
     
    Komentarišući izveštaj, Ian Kerns je za britanski Gardijan rekao da su planovi Vašingtona potpuno nepotrebni.
     
    „Planirano pojačanje taktičkog nuklearnog naoružanja u Evropi će biti veoma skupo i potpuno nepotrebno. Zemlje NATO-a su potpuno sigurne i sa ovakvim naoružanjem i nisu im potrebni dodatni nuklearni kapaciteti“, kaže Kerns.
     
    Prema njegovim rečima Zapad bi trebalo da radi na uklanjanju celokupnog nuklearnog arsenala iz Evrope, a ne na njegovom modernizovanju i pojačavanju.
     
     
    NATO trenutno poseduje oko 180 „B61“ nuklearne „glupe slobodno padajuće“ bombe, koje su uskladištene u Belgiji, Holandiji, Italiji, Nemačkoj i Turskoj. Ovaj tip bombi generalno se smatra zastarelim.
     
    U međuvremenu Amerika je uspešno testirala novu presretačku raketu na Havajima. „Rejteon SM-3“ će biti ključna komponenta protivraketnog štita u Poljskoj, Rumuniji i Turskoj.
     
    Ove rakete će biti raspoređene u Rumuniji do 2015. godine.
     
    Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je pre nekoliko dana NATO, na prvom mestu SAD, da daju pravne garancije da štit neće biti usmeren protiv Rusije. Za sada nema odgovora.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE