Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    So je najčešći uzrok smrti u svetu

    So u hrani uzrokuje visok krvni pritisak, a on je glavni uzrok većine smrti u celom svetu. Lekari su na nutricionističkom kongresu u Rio de Žaneiru poručili da regulisanjem količine soli u hrani može da se spreči nekoliko miliona preranih smrti širom sveta.
     
    ‘So i cigarete su otprilike izjednačene kao uzroci smrti u svetu’, tvrdi profesor kardiovaskularne medicine iz Londona Grejem MekGregor.
     
    So je važan sastojak za održavanje zdravlja, ali dnevno nam je potrebno oko 350 miligrama. Amerikanci, npr. dnevno konzumiraju oko 3500 miligrama soli.
     
    Većina soli koju konzumiramo krije se u obrađenoj i već pripremljenoj hrani. Recimo, kesica čipsa sadrži oko 250 miligrama soli, ali u konzervi povrća ima oko 1000 miligrama. Brza hrana može da sadrži i do 2000 miligrama soli.
     
    Ako bi svako smanjio unos soli dnevno za 2000 miligrama, mogli bismo da sprečimo 1,25 miliona smrti od moždanog udara i tri miliona smrti od kardiovaskularnih bolesti svake godine samo u Velikoj Britaniji. Ako bi svaki Amerikanac smanjio unos za 1200 miligrama dnevno, SAD bi uštedele oko 24 milijarde dolara za zdravstvo.
     
    ‘Uz dodatak soli jeftina i loša hrana ima bolji ukus. Od soli ožednimo, pa je ona važna za industriju pića. Također, meso od soli nabubri pa je proizvođači često koriste kako bi prodali teži komad mesa slabijeg kvaliteta’, kaže MekGregor, koji naglašava da korisnici ne mogu toliko da utiču na količinu soli koju unose u organizam jer jednostavno – ne znaju gde se sve nalazi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE