Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Česi snimaju film o Ćirilu i Metodiju

    Na nedavno održanom panelu čeških filmova koji su u pripremi predstavljen je verovatno društveno i politički najzanimljiviji projekt filma koji će se snimati ove godine – velika istorijska drama o dolasku slovenskih verskih misionara i prosvetitelja u Veliku Moravsku, najveću slovensku državu tog vremena, sa centrom u današnjoj Moravskoj (Češka), nedaleko od Brna. Film pod naslovom „Ćirilo i Metodije – apostoli Slovena“, kako je najavio producent Viktor Krištof iz kompanije „Tri brata”, počeće da se, u režiji Petra Nikolajeva, snima do kraja ovog meseca, a snimanje će trajati oko pet meseci.
     
    Osim filma koji će ići u distribuciju iduće godine, biće zajedno sa Češkom televizijom napravljena i serija u formatu tzv dokumentarne drame, svojstvene  produkciji BBC-a. A sam film biće, naravno, klasična dramska priča sa ličnim motivima i sudbinama junaka.
     
    U filmu će se pojaviti i ličnost lobiste koji povlači konce istorijskih događanja, iako takvog nema u istorijskim analima. Uprkos tome, takva ličnost bi, bar tako misle autor scenarija Miroslav Oščatka i reditelj Nikolajev, morala svakako postojati u to dosta davno vreme…
     
    Snimanje će biti, kako se najavljuje, „veoma zahtevno”. Počeće u tadašnjem Konstantinopolju (današnjem Istanbulu), nastaviće se kod Azera, snimaće se potom i u Rimu i Veneciji, u raznim mestima i lokalitetima nekadašnje Velike Moravske koja je obuhvatala celu današnju Češku, Slovačku i Mađarsku, kao i delove Nemačke, Poljske, Ukrajine, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Rumunije. U filmu, koji će, kako se predviđa, trajati dva sata, ima čak 80 ličnosti. Prema svemu tome je odmeren i budžet od 60 miliona čeških kruna (skoro 2,5 miliona evra), što ga čini jednim od dosad najskupljih čeških filmova.
     
    Solunska braća Ćirilo, poznat, takođe i kao Konstantin Filozof, i Metodije, rodili su se u porodici visokog vizantijskog činovnika u okolini Soluna gde su naučili tamošnji slovenski dijalekt. Živeli su i delovali u devetom veku, bili su u službi vizantijskog cara Mihaila Trećeg, ali ono što su uradili daleko prevazilazi domete zadatka odnosno širenja hrišćanstva među tadašnjim slovenskim varvarima. Oni, naime, imaju ogromne zasluge za nastanak i razvoj slavenske pismenosti i kulture uopšte i bitno su uticali na versku, kulturnu i političku istoriju svih slovenskih naroda, uključujući i Južne Slovene među kojima su najpre započeli svoju misiju.
     
    Film, koji slika njihovu veličanstvenu versku i kulturnu misiju, patnje i žrtve na tom putu, nastojaće, kako najavljuju autori, da uveri gledaoce da evropske narode neće održati zajedno, u miru, slozi i saradnji, čak ni ekonomski interes, ako to zajedništvo nije oslonjeno na jake moralne i duhovne temelje. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE