Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jednostavan test za predviđanje šloga

    Primenom jednostavnog testa može da se predvidi smrtni rizik starijih muškaraca nakon prvog šloga, poručuju švedski stručnjaci sa Univerziteta u Upsali.
     
    Test se sastoji u tome da stariji muškarci, dok su još zdravi, što brže mogu odozdo prema gore da crtaju linije između brojeva, izveštava BBC. Utvrđeno je da su ispitanici iz donje trećine po rezultatima u ovom testu, pod trostruko većim rizikom da umru posle prvog šloga od onih iz gornje trećine.
     
    Istraživanje je obavljeno na 1.000 muškaraca starosti od 67 do 75 godina, koji su praćeni tokom četrnaest godina. Tokom tog perioda 155 njih je doživelo šlog. Od njih su 22 umrla tokom mesec dana posle moždanog udara, a više od polovine u roku od dve i po godine.
     
    Tim iz Upsale smatra da se ovim testom otkrivaju skrivena oštećenja krvnih sudova u mozgu još u doba kad nema nikakvih drugih znakova ni simptoma budućeg šloga. Najveća vrlina ovog jednostavnog i jeftinog testa je što ukazuje na osobe pod najvećim rizikom od fatalnog šloga, tako da se kod njih na vreme mogu preduzeti preventivne mere.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE