Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kod jednog ginekologa 5.400 žena

    Svog ginekologa u Srbiji do sada je izabrala tek svaka treća žena starija od 15 godina, a lekari u ovim službama, u proseku, već imaju po 1.800 zdravstvenih kartona. Kada se sve žene, kao što je „propisano“ zakonima o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, opredele za svog ginekologa, svaki od ukupno 588 lekara ove specijalnosti na primarnom nivou zdravstvene zaštite, imaće, takođe u proseku, po čak 5.400 pacijentkinja.
     
    U 157 domova zdravlja potvrđuju da su i sada ginekološke službe izuzetno opterećene. U Institutu za javno zdravlje Srbije za „Novosti“ je u četvrtak rečeno da je u ovim službama za godinu dana bilo 1.581.420 poseta. Svaki ginekolog, u proseku, imao je 2.689 pregleda, od kojih su gotovo polovina (44 odsto) bile prve posete.
     
    – Ginekolozi su prilično opterećeni, mnogi pregledi se često i bespotrebno ponavljaju – kaže, za „Novosti“, dr Mirjana Velimirović, ginekolog u Domu zdravlja Savski venac. – Žene se dezinformišu da treba jednom godišnje da idu na kontrolni pregled, a istina je da to treba da urade jednom u tri godine. Mnoge idu kod privatnog ginekologa, a onda u domove zdravlja dolaze da završe administraciju-da otvore bolovanje, uzmu recept za lekove, ili uput za viši nivo zdravstvene zaštite.
     
    U više domova zdravlja za „Novosti“ je rečeno da svaki ginekolog u smeni primi između 30 i 35 pacijentkinja. S obzirom na to da u Srbiji živi oko 3,2 miliona žena starijih od 15 godina, od kojih je 1,68 miliona u dobu između 15 i 49 godina, kada se smatraju sposobnim za rađanje, jasno je da je potrebno još ginekologa na primarnom nivou. Jer, čak i u velikim domovima zdravlja, koji imaju po 30 lekara opšte medicine, radi najviše šest ginekologa.
     
    A, ginekološka oboljenja su prilično česta. Tako je za samo godinu dana, prema evidenciji Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, na primarnom nivou zdravstvene zaštite utvrđeno 1.177.456 oboljenja, stanja i povreda. To, praktično, znači da je gotovo prilikom svake od 1.581.420 poseta ustanovljeno da nešto nije u redu. Najčešće su to oboljenja i infekcije mokraćno-polnog sistema (46 odsto).
     
    – Imamo ukupno šest ginekologa, a svog lekara je do sada izabralo 19.719 žena – kaže, za „Novosti“, dr Gordana Dragašević, direktor Doma zdvavlja Stari grad. – To znači da, u proseku, svaki naš ginekolog ima više od 3.200 pacijentkinja.
     
    Prema evidenciji Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja za svog ginekologa do sada se opredelilo 1.059.807 žena. Iako je od 1. jula izbor bar jednog lekara uslov za overu zdravstvene knjižice, žene će moći da izaberu svog ginekologa i posle tog roka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE