Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bipolarni poremećaj se javlja još u tinejdžerskom uzrastu

    Početna faza bipolarnog poremećaja je u adolescentskom dobu, a ne u dvadesetim i tridesetim godinama, kao što se dosad verovalo, što znači da prevenciju i lečenje tog oboljenja treba početi ranije, upozorava tim stručnjaka američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje.
     
    Poremećaj karakteriše pojava alternativnih ciklusa manije i depresije, mada se u nekim slučajevima može manifestovati i samo kao manija, prenosi Reuters.
     
    Američki tim stručnjaka je, analizirajući slučajeve više od 10.000 tinejdžera, koji su prošli obimne razgovore o svojim raspoloženjima i ponašanju, utvrdio da je 2,5 odsto imalo faze manije i depresije, od čega 2,2 odsto u poslednjih godinu dana. To je postotak kakav se uočava i kod odraslog stanovništva.
     
    Takođe je utvrđeno da je tokom godinu dana pre ispitivanja, 1,3 odsto tinejdžerskih ispitanika imalo samo nastupe manije, a 5,7 odsto samo faze depresije.
     
    Elementi bipolarnog poremećaja među tinejdžerima postaju učestaliji s godinama. Dok je među analiziranim 13-godišnjacima i 14-godišnjacima bilo 1,4 odsto njih sa simptomima manije, dotle ih je među ispitanicima starih 17 i 18 godina bilo gotovo dvostruko više.
     
    Svaki peti ispitanik sa simptomima manije ili depresije je u nekom trenutku pokušao samoubistvo, a više od 50 odsto ih je patilo i od anksioznog poremećaja ili poremećaja ponašanja, utvrdio je američki tim.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE