Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerika ukida upotrebu reči „ludak“?

    Američki Kongres uskoro će odlučivati o tome da li će se reč „ludak“ ili „lunatik“ (na engleskom „lunatic“) izbaciti iz svih federalnih zakona, kako bi se smanjila stigma u društvu vezana za mentalne bolesti.
     
    „Federalni zakon trebalo bi da odražava shvatanje mentalnih bolesti kako dolikuje u 21. veku“, rekao je senator Kent Konrad i dodao da upotrebi takvih pejorativnih termina nema mesta u savremenim američkim zakonima.
     
    Zanimljivo je da je američka država Ohajo 2007. iz svih zakona i pravilnika uklonila reči poput „ludak“, „idiot“ i „lunatik“.
     
    Ovakav predlog izmena već je osvojio podršku grupa za očuvanje mentalnog zdravlja.
     
    „Brisanjem takvih termina iz upotrebe je znak poštovanja prema osobama koje žive sa mentalnim bolestima i neće imati nikakav uticaj na suštinu federalnih zakona“, stoji u pismu podrške Grupe za mentalno zdravlje Liaison.
     
    U Tenesiju je 2010. reč “hendikepiran” u zakonima zamenjena frazom “osoba sa invaliditetom”, a “idiot, lunatik i ludak” zamenjeni su sa “osoba dokazane neuračunljivosti”.
     
    Zanimljivo je da je reč “lunatik” starija i od psihijatrije i od američkih zakona. Naime, ona vodi poreklo od latinske reči “luna” što znači “mesec” sa sufiksom “atic” koji znači “neka vrsta”.
     
    Ta reč se prema Oksfordskom rečniku engleskog jezika odnosila na mentalna oboljenja, za koja se u to vreme verovalo da zavise od mesečevih mena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE