Biogas postrojenje u mlekari Lazar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Biogas postrojenje u mlekari Lazar

  Na farmi mlekare “Lazar” u selu Gornja Draguša kraj Blaca danas će svečano biti pušteno u rad biogas postrojenje 10. maja 2012.


  Mlekara “Lazar” je do sada uložila 2,6 mil USD u kupovinu i instalaciju ove tehnološke opreme koja koristi biogas i koja je proizvedena u SAD. Kompanija “Lazar” će korišćenjem postrojenja vršiti preradu biorazgradivog otpada sa farme i iz mlekare, koristeći otpad za proizvodnju biogasa kao biološkog goriva za proizvodnju struje.
   
  Instalacija biogas postrojenja je ne samo jedna od najvećih domaćih investicija na jugu Srbije već predstavlja i značajan transfer tehnologije u oblasti poljoprivrede i obnovljive energije. Pored toga što će omogućiti mlekari “Lazar” da pretvori otpad u profit, ova investicija može poslužiti kao primer u kom pravcu treba da se razvija stočarstvo i mlekarstvo u Srbiji.
   
  Ovaj transfer tehnologije iniciran je kroz program američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) koji ima za cilj promovisanje izvora obnovljive energije u srpskoj poljoprivredi, a Agrobiznis projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) imao je ključnu ulogu u uvođenju ove tehnologije u sektor stočarstva i mlekarstva u Srbiji.
   
  Mlekara “Lazar” je počela sa radom 1994. godine i imala je svega dva zaposlena. Danas ova kompanija zapošljava 180 ljudi i dnevno proizvodi 80.000 litara mleka. Više od 2.100 domaćinstava iz regiona snabdeva kompaniju sirovinama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE