Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počela sadnja lavande

    Preduzeće “Eko mozaik” iz Šekovića počelo je danas sadnju lavande na otvorenom, a planirano je da se ove godine zasadi najmanje 30 hektara, rekla je direktor ovog preduzeća Kristina Šešlija.


    Ona je rekla da su na pripremi lavande u stakleniku “Eko mozaika” na visoravni Bišina bile angažovane 42 žene, te da sadnja lavande treba da omogući što bolju proizvodnju organskog meda, koji je jedan od najvažnijih proizvoda ovog preduzeća.

    “U stakleniku imamo određene količine pripremljenog rasada povrća, prvenstveno paprike i krastavca, koje nudimo kupcima “, rekla je Šešlija i dodala da se u delu staklenika “Eko mozaika”, koji je sa površinom od 5.017 kvadratnih metara jedan od najvećih u regiji, obavlja i sadnja rasade povrtarskih kultura.

    Šešlija je istakla da preduzeće trenutno raspolaže sa 400 košnica, koje su raspoređene u krugu od 10 kilometara na platou Bišine. Prošle godine u “Eko- mozaiku” proizvedeno je 3,5 tona organskog meda, od čega su 2,5 tone već prodate.

    “Zazimili smo oko 600 košnica. Imali smo gubitke, jer zbog visokog snega nismo mogli da dođemo do nekih košnica i da ih očistimo. Međutim sada smo kupili nove matice i sasvim je sigurno da će biti meda”, rekla je Šešlija i dodala da je za ovu godinu planirano povećanje proizvodnje i plasmana organskog meda, kao i iskorak u proizvodnji košnica.

    Ona je rekla da je u preduzeću trenutno stalno zaposleno osam radnika, a tokom sezone na određeno vreme biće angažovano blizu 70 osoba.

    Vlasnik preduzeća “Eko mozaik” je Fondacija “Mozaik” iz Sarajeva, a program proizvodnje meda i medonosnog bilja u stakleniku na platou Bišine podržali su Američka razvojna agencija (USAID), Češka razvojna kooperacija i Fond za otvoreno društvo BiH, te opština Šekovići.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE