Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka: Politička neizvesnost i nova tranša pomoći

    Grčka će danas dobiti sledeću tranšu od 5,2 milijarde evra iz međunarodne finansijske pomoći, kako je i planirano, uprkos sve većoj neizvesnosti oko političke budućnosti te zemlje, saopštila je Evropska komisija.
     
    „Do isplate tranše će doći zato što je ona već odobrena“, izjavio je portparol komesara Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Amadeu Altafaž, prenela je agencija AFP.
     
    Zvaničnoj Atini je Luksemburg juče uputio upozorenje kad je reč o budućim tranšama pomoći. Naime, luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn je izjavio da novac neće biti isplaćen ukoliko Grčka ne postavi stabilnu vladu. „Grčkom narodu poručujemo da je situacija ozbiljna i da nijedna članica Evropske unije neće moći da isplati ni deo od 130 milijardi evra pomoći za Grčku ukoliko ta zemlja ne bude imala funkcionalnu vladu koja će poštovati pravila i upravljati dodeljenim novcem“, rekao je Aselborn juče u Briselu.
     
    U planu je da se ministri finansija članica evrozone sastanu u Briselu u ponedeljak, gde će između ostalog biti reči i o situaciji u Grčkoj. Savetnik odlazećeg premijera Lukasa Papadimosa, Gikas Harduvelis, upozorio je ranije da je budućnost Grčke neizvesna usled toga što su glasači na opštim izborima održanim u nedelju okrenuli leđa vladajućim strankama koje su prihvatile oštre uslove za dobijanje pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.
     
    Ni radikalna levica ne može da sastavi novu vladu
     
    Lider grčke radikalne levice Aleksis Cipras (SIRIZA) izjavio je u sredu da nije uspeo da postigne dogovor o formiranju nove vlade sa predstavnicima drugih političkih stranaka i najavio da će vratiti mandat predsedniku Karolosu Papuljasu.
     
    Lider SIRIZE, čija stranka je na izborima u nedelju iznenadjujuće zauzela drugo mesto, prekjuče je od Papuljasa dobio mandat da formira novu vladu, ali ni taj, drugi pokušaj sastavljanja vlade, nije uspeo.
     
    „Nismo uspeli da ostvarimo naš san i formiramo levičarsku vladu“, izjavio je večeras Cipras. Predsednik Papuljas će sada mandat za formiranje vlade predati trećeplasiranom socijalističkom PASOK-u. Ukoliko ni taj, treći pokušaj, ne uspe, moraće biti raspisani novi izbori.
     
    Glavni kamen spoticanja u pregovorima koji su danas vodjeni bio je zahtev Ciprasa da Grčka odbaci medjunarodnu pomoć pod ovakvim nametnutim uslovima. Lideri PASOK-a Evangelos Venizelos i konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras ne slažu se sa takvim ishodom i obojica ističu da bi to značilo na kraju izlazak Grčke iz zone evra i bankrot države.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE