Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Epidural može da ugrozi bebu?

    Žene koje se odlučuju na porođaj sa epiduralnom anestezijom imaju veću šansu da dobiju povišenu temperaturu u toku porođaja, zbog čega može biti ugrožen život bebe.
     
    Sve više žena se odlučuje na epiduralnu anesteziju koja olakšava porođajne bolove. Ipak, iako većina lekara veruje da je ona sasvim bezbedna, neke studije pokazuju da može uvećati šanse da majka dobije povišenu temperaturu tokom porođaja, koja u retkim slučajevima može biti opasna po bebu.
     
    Neke ranije studije su pokazale da žene koje se odlučuju na nju, imaju veće šanse da budu prosleđene na hitan carski rez, ali je druga studija iz 2011. pokazala da te dve pojave nisu povezane.
     
    Ipak, ista studija je pokazala da epidural uvećava mogućnost da se porođaj izvede uz pomoć klešta ili vakuma.
     
    U poslednjoj studiji koja je sprovedena na Fakultetu za javno zdravlje na Harvardu učestvovalo je 3.209 žena koje su imale nerizične trudnoće.
     
    Od onih koje su primale epidural, gotovo jedna petina dobila je povišenu temperaturu od najmanje 38 stepeni Celzijusa u toku porođaja u poređenju sa samo 2,4 odsto onih koje nisu primale analgetike.
     
    Što je viša telesna temperatura majke, to je veća šansa da beba ima nižu ocenu zdravlja po rođenju, kao i da ima slab tonus mišića i teškoće u disanju.
     
    Nije poznato zašto epidural izaziva povišenu temperaturu, ali Elis Liberman, biolog i akušer na Fakultetu za javno zdravlje Harvard, smatra da lekovi izazivaju zapaljensku reakciju organizma.
     
    “Žene koje žele da smanje rizik po bebu, trebalo bi da zatraže epidural, tek pošto se uvere da će porođaj proći bez većih komplikacija”, smatra ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE