Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zloćudne Google aplikacije za „smartphone“

    Bezbednosna istraživanja pokazala su da Google u svojoj zvaničnoj ponudi aplikacija za Android ima skoro dvadeset “zloćudnih” aplikacija, od kojih su neke preuzete na desetine hiljada puta.
     
    One korisnikov “smartphone” pretvaraju u “zombija”, koji poslušno čeka komande hakera koji ga je na ovaj način napao.
     
    Spisak sa nazivima 17 ovih aplikacija sa “malware-ima” može se, prema navodima u blog postu antivirus provajdera Trend Micro, besplatno naći u Google Play prodavnici. Šest od tih naslova sadrže izuzetno dobro skriveni kod nazvan Plankton, koji telefone bazirane na Androidu navodi da se povezuju sa komandnim i kontrolnim serverima i da čekaju komande.
     
    Najmanje 10 aplikacija zasnovanih na Planktonu koje su prošle godine mogle da se nađu na tržištu aplikacija za Android prikupljale su podatke o korisnikovoj istoriji pretrage interneta, sajtovima koje je uvrstio u Bookmarks, kao i informacije o istoriji samog uređaja, i slale su ih na servere koje kontrolišu hakeri.
     
    Među pobrojanim zloćudnim aplikacijama nalaze se, između ostalog, i NBA Squadre Puzzle Game, NFL Puzzle Game, Cricket World Cup and Teams, kao i niz aplikacija čiji se nazivi pišu pojednostavljenom verzijom kineskih karaktera.
     
    Jedna od aplikacija koje je Trend Micro otkrio je i Spy Phone Pro, koja se eksplicitno reklamira kao program koji “prati svaku poruku, svaki poziv, svaku lokaciju”, a koja je preuzeta čak 700.000 puta.
     
    Google je u međuvremenu objavio saopštenje da su “Aplikacije koje krše našu politiku uklonjene sa sajta Google play”, ali to se ne odnosi i na aplikacije na čiju zloćudnost upozoravaju sami korisnici.
     
    Jedna od aplikacija na koje sami korisnici upozoravaju da “kidnapuje” kompjuter je Make Your Home, koja je preuzeta čak 500.000 puta, kao i druge aplikacije istog autora Art of Tatto i Thermo, za koje se tvrdi da izazivaju upozorenja antivirus programa, ili da dovode do prikazivanja neželjenih poruka, prenose agencije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE