Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Česi ulažu 500 miliona evra u izgradnju TE Štavalj

    Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku i češka kompanija „Alta“ iz Brna potpisaće danas izjave o poslovno-tehničkoj saradnji o izgradnji termoelektrane Štavalj, u vrednosti od 500 miliona evra, najavljeno je iz tog ministarstva.

    Češka kompanija „Alta“ na osnovu dosadašnjih pregovora sa resornim ministarstvima donela je odluku da u najkraćem roku uloži 500 miliona evra u izgradnju rudnika i termoelektrane Štavalj kod Sjenice, instalisanog kapaciteta od 300 do 350 megavata.

    Poznata češka kompanija izdvojila je i dodatnih 150 miliona evra namenjenih za investiranje u različite energetske projekte u Srbiji, navodi se u saopštenju i dodaje da je „Alta“ zastupljena u Srbiji sa rudarskom opremom i poslovima u oblasti rudarstva.

    Potpisivanjem izjave o početku realizacije tih projekata završiće se dvomesečni pregovori, što će omogućiti definisanje ekonomskih, pravnih i tehnoloških parametara vezanih za investicuju u termoelektranu Štavalj.

    Dosadašnja istraživanja zaliha lignita pokazala su da su rezerve od 70 miliona tona dovoljne za rad elektrane kapaciteta 350 megavata, što potvrđuje ispravnost opredeljenja češke kompanije da investira u ovaj projekat, ističe se u saopštenju i dodaje da su istraživanja urađena iz sredstava Vlade Češke Republike i Svetske banke.

    Izjavu o saradnji u Vladi Srbije potpisaće predstavnici Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i kompanije „Alta“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE