Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za petinu jeftinije ulje

    Cena jestivog suncokretovog ulja u Srbiji za godinu dana „skliznula“ je za oko petinu. U zavisnosti od dobavljača, zejtin je na tržištu jeftiniji od 18 do 22 odsto, a za litar ulja sada najčešće treba platiti do 125, mada je prošlog proleća ta cena iznosila i do 30 dinara više.


    U vodećim trgovinskim lancima, suncokretovo ulje iz „Dijamanta“, „Vitala“, „Sunca“ i „Cveta Banata“ ima raspon cena od 122 do 126 dinara za litar. Na akcijskim popustima neke vrste ulja mogu da se kupe i po 118 dinara.

    – Stabilizovano je tržište jestivog ulja, a posle prošlogodišnjeg drastičnog poskupljenja, i intervencije iz robnih rezervi čak u dva navrata, domaće tržište je u potpunosti „smirilo“ cene ove namirnice – kažu u trgovinskim lancima.

    Setva suncokreta je pri kraju na oko 150.000 hektara. Kiše su dobrodošle, jer su doprinele tome da se biljke brže razvijaju.

    – Koliko je zasejanih površina pod suncokretom, teško je proceniti, pošto imamo sve više „slobodnog“ suncokreta, koji ratari seju bez ugovaranja sa prerađivačima, kako bi mogli da se opredele za najbolju cenu – kaže Vladimir Miklič, rukovodilac Odeljenja za uljne kulture novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. – I pored toga, snabdevanje Srbije uljem neće biti dovedeno u pitanje, pošto su površine pod ovom uljaricom dovoljne za proizvodnju sirovina za naše uljare.
     
    Lideri po potrošnji



    Po potrošnji zejtina, lideri smo u Evropi, sa prosečnih 11,3 litra godišnje po glavi stanovnika. Prometnici kažu da su srpski kupci navikli da koriste ulje u velikim količinama, ali ima i onih koji su se okrenuli alternativi. Jedan deo potrošača redovno kupuje mast i koristi je kao zamenu, jer je jeftinija i košta od 85 do 110 dinara za kilogram.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE