Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Marubeni i Cargill rame uz rame

    Japanska trgovinska korporacija „Marubeni“ je u završnoj fazi pregovora o kupovini američkog giganta sa sektora žitarica, kompanije „Gevilon“, za oko 3,8 milijardi dolara, saopšteno je danas.

    „Marubeni“ je jedna od najvećih japanskih trgovačkih firmi i šesti najznačajniji trgovac žitaricama na svetu, sa prometom od 22 miliona tona žitarica u poslovnoj godini zaključno s martom 2012, prenosi AFP.

    „Gevilon“, sa sedištem u američkoj saveznoj državi Nebraska, ima 145 operativnih punktova i godišnji promet od oko 20 miliona tona kukuruza, pšenice i drugih žitarica, zauzimajući treće mesto na ovom sektoru američkog tržišta iza kompanija „Kargil“ i „Arčer Danijelz Midland“.

    Preuzimanjem „Gevilona“, japanska firma će stati uz bok najvećem svetskom trgovcu žitaricama – kompaniji „Kargil“. Obe kompanije će ostvarivati promet od po oko 40 miliona tona.

    Japanske kompanije poslednjih godina intenzivno tragaju za ortačkim firmama i akvizicijama u inostranstvu, koristeći prednost jakog jena da bi diversifikovale svoju delatnost i bile globalno konkurentne.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE