Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Paprene cene južnog voća

    Cene prirodnih vitamina u prodavnicama i na pijacama stigle do neba. Za kilogram limuna treba izdvojiti i do 160 dinara, gotovo duplo više nego pre mesec dana.


    Razlog za ovakvu „eksploziju“ cena nije jačanje vrednosti evra, već dešavanja na svetskom tržištu citrusa. Limun je uobičajeno skuplji u ovom periodu jer dolazi do smene sezone. U Mediteranu se završava, a u prekookeanskim zemljama, u Južnoj Americi tek počinje.

    – Smanjena ponuda citrusa na svetskom tržištu i privremeni pad ponude prouzrokuje povećanje cena na domaćem tržištu – tvrde u trgovinskim lancima. – To se odrazilo i na finalnu cenu tog voća koje na naše tržište stiže iz Turske, Grčke, Španije.

    Prometnici južnog voća ukazuju da će se uskoro preći na uvoz citrusa sa južne hemisfere.

    – Ove godine taj uvoz kasni zbog kiša koje su duže trajale u tim krajevima – ističu pijačni prodavci. – Cena se menja na dnevnoj bazi, ali je generalno porast cene prouzrokovan manjim količinama limuna na tržištu zbog slabijeg roda.

    Pored limuna, visoke cene „drži“ i grejpfrut, mandarine i pomorandže, a cena im dostiže i do 150 dinara, koliko koštaju i uvozne jabuke.

    Stručnjaci ukazuju da cene u rafovima i na tezgama „rastu“ ne samo zbog stvarnih troškova, kao što je skuplji transport i gorivo, nego i iz psiholoških razloga i nestabilnosti domaće valute.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE