Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jagma za hranu iz Mađarske – Renesansa subotičkog buvljaka

    Iako se odavno prognozira nestanak subotičke buvlje pijace ili bar drastično smanjenje njenog prometa, ona poslednjih godinu, dve dana doživljava svojevrsnu renesansu. Razlog je i dalje poslovanje u sivoj zoni, što buvljak čini konkurentnijim od supermarketa, ali i razlika u ceni robe kod nas i u Mađarskoj, odakle se prodavci na buvljaku uglavnom snabdevaju.


    Iako deluje nelogično, ali mnoge cene svakodnevnih artikala u našem prvom EU susedstvu niže su nego u domaćim prodavnicama.
     
    Na oko 1.300 tezgi subotičkog buvljaka možete kupiti baš sve za kuću, pa i više od toga. Zbog krize i enormne trgovačke marže, našim građanima je ponovo isplativije da kupuju mađarske sireve, čokolade, mesne prerađevine, ili kućnu hemiju… Obim ukupne trgovine na buvljaku je svakako manji nego u nekim boljim vremenima, ali građani svoju drastično smanjenu potrošačku korpu, ipak, radije pune na ovoj pijaci nego u prodavnici. Razlika je samo u količini i vrsti artikala koji se kupuju. Buvljak pritom i dalje „hrani“ desetak hiljada Subotičana, koliko je što posredno, što neposredno vezano za ovu vrstu trgovine. Na njemu su egzistenciju pre dvadesetak godina našle brojne izbegličke porodice, a poslednjih godina i radnici koji su imali nesreću da postanu tehnološki višak.
     
    Posebna pogodnost za prodavce na ovoj pijaci je mogućnost povraćaja takozvane afe, odnosno poreza na dodatu vrednost za veću količinu robe, koja im se vraća na carini, što im daje prostora da svoje proizvode prodaju jeftinije nego domaći marketi.
     
    Na buvljaku se, dakle, može kupiti jeftinije kućna hemija, kozmetika, slatkiši, kafa, sirevi, mesne prerađevine, pa čak i sveže meso.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE