Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji za sada bez računovodstvenih podataka sa farmi

    U Srbiji ne postoji uspostavljen sistem praćenja računovodstvenih podataka na poljoprivrednim porodičnim gazdinstvima, što je neophodno zbog povećanja efikasnosti proizvodnje i profitabilnosti, vođenja uspešnije agrarne politike i koncipiranja mera podrške, objavljeno je u 19. broju naučnog časopisa „Izazovi evropskih integracija“.


    Procenjuje se da sada u našoj zemlji ima oko 650.000 porodičnih gazdinstava, a 250.000 do 300.000 predstavljaju komercijalne farme, jedino podobne za uključivanje u sistem „Farm Acountancy Data Network“ (FADN) koji se primenjuje u Evropskoj uniji (EU), navedeno je u tekstu čiji je autor profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Zorica Vasiljević.

    Vasiljević je istakla da uspostavljanje mreže računovodstvenih podataka na porodičnim gazdinstvima po FADN metodologiji predstavlja uslov za pristupanje Srbije EU, što ovoj aktivnosti daje visok prioritet.

    Ona je podsetila da je u poslednjem kvartalu 2011. godine u Srbiji započeta realizacija projekta „Uspostavljanje mreže računovodstvenih podataka na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji“, baziranog na FADN metodologiji.

    Vasiljević je navela da je taj koncept u EU uspostavljen pre više od 45 godina, a temelji se na godišnjem prikupljanju proizvodnih, ekonomskih i finansijskih podataka sa uzorka poljoprivrednih gazdinstava, klasifikovanih u grupe na osnovu tri kriterijuma.

    Kriterijumi su ekonomska veličina gazdinstava, vrsta (tip) poljoprivredne proizvodnje i regionalna pripadnost, precizirala je ona.

    Vasiljević je naglasila da je sprovođenje godišnjih istraživanja o visini dohotka poljoprivrednih gazdinstava po pomenutoj metodologiji obaveza svih država članica EU, a predstavlja instrument Evropske komisije za vrednovanje dohotka poljoprivrednih proizvođača i utvrđivanje uticaja zajedničke agrarne politike na njihovo poslovanje.

    Ona je napomenula da će projekat „Uspostavljanje mreže računovodstvenih podataka na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji“ trajati dve godine, a za uspostavljanje kompletne mreže potrebno je od pet do osam godina.

    Dobijeni podaci i analize će, između ostalog, predstavljati i osnovu za programe koji će biti finansirani iz sredstava IPA fondova EU i agrarnog budžeta Republike Srbije, kazala je Vasiljević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE