Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koje su najsigurnije banke u svetu?

    Na listi najjačih i najsigurnijih banaka u svetu, po agenciji Blumberg, među prvih deset nema nijedne američke banke.
     
    Evropu na samom začelju predstavlja švedska „Svenska Handelsbanken“, a vladaju kanadske i singapurske banke. Kanada u prvih deset ima četiri predstavnika, a Singapur tri, dok je najbolje plasirana američka banka „JPMorgan chase“ na trinaestom mestu.
     
    Zašto su kanadske finansijske institucije najjače i najsigurnije? Tamošnji bankarski sistem je preciznije regulisan nego na primer američki i banke moraju da poštuju stroge kriterijume o kvalitetu aktive i rezervi. Pored toga, ne mogu mnogo da koriste „efekat poluge“ (korišćenje tuđih izvora finansiranja za sopstvenu rentabilnost), 75 odsto njihovog kapitala mora da čine sopstveni izvori. Osim toga, kanadsko bankarsko tržište je više konzervativno i oprezno. 

    Kanadske banke prošle godine su potrošile 14,4 milijarde američkih dolara. 

    Naročito kupujući banke u SAD. Direktor „Toronto- Dominion Bank“ Edmajnd Klark opisuje trenutnu situaciju kao „mogućnost koje se ukaže jednom u životu“. 

    Pri pogledu na razvoj akcija, kanadske finansijske institucije obrću američke akcije. Dok je u poslednje četiri godine indeks 24 najveće američke banke opao za 56 odsto, indeks osam najvećih kanadskih banaka je porastao 4,8 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE