Japan gasi svoj poslednji nuklearni reaktor

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Japan gasi svoj poslednji nuklearni reaktor

  Japan ovog vikenda gasi svoj poslednji nuklearni reaktor, nešto više od godinu dana posle udara cunamija, uz mogućnost da atomske centrale ostanu zatvorene ako zemlja izdrži ovo leto bez nestašica električne energije.

  Japan će ostati bez nuklearne energije prvi put posle 1970. godine. Proizvođači struje ne slažu se sa ovakvim razvojem situacije, ali bi protivljenje javnosti korištenju nuklearne energije moglo da ostane ukorenjeno posle incidenta u centrali Fukušima.

  “Može li ovo da bude kraj nuklearne ere. Može. To je jedan od razloga zašto se neki bore protiv toga do smrti”, izjavio je Endrju Devit, profesor sa tokijskog Univerziteta Rikjo, koji proučava energetsku politiku.

  Japan je uspeo da izdrži leto prošle godine bez nestašica struje uvođenjem ograničenja potrošnje električne energije neposredno posle velikog zemljotresa i cunamija. Fabrike su radile noću i tokom vikenda da elektro-mreža ne bi bila previše preopterećena. Sličan uspeh ove godine poništio bi argumente pristalica korištenja nuklearne energije.

  “Ankete nisu na njihovoj strani. Kada jednom prođe leto bez reaktora, kako će ih ponovo uključiti? Oni to znaju i zato će pokušati sve što mogu, ali ja ne vidim kako će uspeti”, rekao je profesor Devit.

  Japan ima 54 nuklearna reaktora, uključujuči četiri u centrali Daići u Fukušimi, koji su oštećeni u zemljotresu i cunamiju, uz topljenje jezgara i curenja radijacije prvi put od katastrofe u Černobilu 1986. godine. Jedna od japanskih nuklearnih elektrana je ugašena radi redovnog remonta, ali se javnost protivi njenom ponovnom pokretanju zbog straha da nije dovoljno bezbedna.

  Poslednji reaktor Tomari u atomskoj centrali elektrodistribucije Hokaida, na severu Japana, biće ugašen za dva dana. Antinuklearni aktivisti tim povodom planiraju proslavu tokom vikenda.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE