Studenti zadovoljni radom Studentske poliklinike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Studenti zadovoljni radom Studentske poliklinike

  Među doktorima koji u prestonici imaju najveći broj otvorenih kartona visoko mesto zauzimaju lekari Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. Nekoliko lekara u ovoj kući ima više od 4.000 otvorenih kartona, za koje studenti koji se ovde leče imaju reči hvale.
   
  Veliki broj akademaca svakoga dana baš na ovom mestu zatraži pomoć opšte prakse, najčešće zbog respiratornih i urinarnih infekcija, raznih povreda, ujeda psa, ali i hroničnih oboljenja poput dijabetesa, astme, zapaljenjskih bolesti creva, retkih bolesti…
   
  – U stacionar najčešće moraju studenti koji su „zaradili” upalu pluća ili bubrega, oni koji imaju visoku temperaturu kod koje se ne zna uzrok, mladi koji imaju veliki broj dijareja dnevno, koji dobiju varičele ili im je zabeležena teža forma infektivne mononukleoze – naglasila je dr Zorica Milatović, specijalista opšte medicine, koju je oko 4.000 mladih ljudi odabralo za svog lekara.
   
  U ovoj ustanovi, u kojoj ne postoje liste čekanja, godišnje se obavi oko 45.000 ginekoloških pregleda, a dr Marija Obradović, ginekolog koja više i ne broji koliko ima opredeljenih pacijentkinja, napominje da su studenti veoma „zahvalni” za lečenje i da slušaju savete i preporuke lekara.
   
  Seksualno prenosive bolesti i savetovanje o zaštiti od neželjene trudnoće i planiranju porodice najčešće dovodi akademce u ovu zdravstvenu ustanovu. Ginekolozi kažu da su ponosni na to što su uspeli da podignu stepen zaštite od neželjene trudnoće za 27 odsto, odnosno da su mladi prihvatili korišćenje kombinovane oralne kontracepcije.
   
  – Najveća je gužva kada prođe ispitni rok, jer devojke čekaju da završe obaveze na fakultetu pa da dođu kod lekara. Radili smo studiju sa kolegama iz Ginekološko-akušerske klinike KCS-a, u koju je bilo uključeno oko 100 pacijentkinja, a kod kojih se otkrilo prisustvo „hlamidije” u 10 odsto slučajeva, a da one nisu imale nikakvih simptoma – istakla je dr Obradović dodajući da jedino treba zakazati ultrazvučni pregled i Papanikolau test.
   
  U Studentskoj poliklinici sledeće nedelje će, zahvaljujući pomoći opštine Vračar, biti otvorena rampa za invalide, što će znatno doprineti da studenti sa invaliditetom mogu bez problema da stignu do izabranih lekara.
   
  Kako objašnjavaju u upravi Studentske poliklinike, u oktobru su donirali studentima sa invaliditetom starijim od 26 godina preglede za useljenje u domove:
   
  – Na Beogradskom univerzitetu studira oko 300 studenata sa invaliditetom, od kojih njih 30 odsto ima motorne teškoće. Zbog toga će ove novine njima dosta značiti. U letnjem periodu planiramo da uradimo krečenje ustanove, ali i da zamenimo stolariju na dvorišnoj fasadi. Očekujemo nabavku novog rendgen aparata i pokretanje raznih aktivnosti naših savetovališta. Pregledi u našoj kući se ne zakazuju, a lekari primaju pacijente i u prepodnevnim i u popodnevnim satima.
   
  U ovoj ustanovi ne odustaju od ideje da se tu, zajedno sa studentima, leče i profesori BU, jer smatraju da je profesorima „mesto” uz studente, kojih u prestonici ima oko 120.000.
   
  Testiranje na HIV
   
  U Studentskoj poliklinici postoji odeljenje za prevenciju HIV-a i PP infekcija, koje je pružalo usluge dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja na HIV svim mladim ljudima, a naročito osobama koje su u povećanom riziku od dobijanja ovog oboljenja.
   
  Projekti u kojima je zavod učestvovao završeni su krajem maja prošle godine, a zakon obavezuje da zdravstvene usluge mogu da se pružaju samo studentima od 18 do 26 godina, pa je zato upućen zahtev Ministarstvu zdravlja sa željom da se praksa testiranja mladih koji nisu studenti nastavi i dalje. Oni su to odobrili, na veliko zadovoljstvo onih koji su navikli da ovde mogu da dođu na savetovanje, a spadaju u grupu sa povećanim rizikom.
   
  Veliko interesovanje za zubare
   
  Od ove godine studenti od 18 do 26 godina imaju prava na stomatološku zaštitu o trošku države, odnosno na besplatno lečenje bolesti usta i zuba u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata. Zbog ove novine, stomatolozi imaju pune ruke posla, a popravke zuba moraju da se zakažu. Za preglede su dovoljni indeks i zdravstvena knjižica, a u besplatnu stomatološku zaštitu ne spada protetika.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE