Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Virtuelna prezentacija niškog Narodnog muzeja

    U neposrednoj blizini Ćele-kule, niški Narodni muzej postavio je, kao stalnu izložbu, virtuelnu prezentaciju tog spomenika, Bitke na Čegru i drugih događaja iz Prvog srpskog ustanka. Uz fotografije, crteže i mape, nalaze se i objašnjenja na srpskom i engleskom jeziku.
     
    Dešavanja u Evropi početkom 19. veka, početak, uzroci i slom Prvog srpskog ustanka, Boj na Čegru i nastanak jednog od najstrašnijih spomenika u istoriji čovečanstva, segmenti su virtuelne prezenitacije koju je otvorio Narodni muzej u Nišu.
     
    Marina Vlaisavljević, autor prezentacije kaže da je postavka virtuelnog karaktera i da je na osam monitora predstavljeno više od 200 fotografija, crteža, karata i umetničkih slika. U prostoru nekadašnje suvenirnice, uz pomoć savremene vizuelne tehnike, uz tekst na srpskom i engleskom jeziku može se bliže upoznati zavičajna istorija i deo srpskog etnosa.
     
    Direktor Narodnog muzeja u Nišu Slaviša Popović kaže da osim čuvanja blaga, Narodni muzej nastoji da to blago i prezentuje.
     
    „Želimo da širimo ono što smo izvukli iz minulih vrmene, jer kao što je poznato, ko zaboravi prošlost, neće imati svetlu budućnost“, kaže Popović.
     
    Izradu virtuelne prezentacije, koja ostaje kao stalna postavka, finansiralo je Republičko Ministarstvo kulture sa 189.000 dinara.
     
    Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Predrag Marković kaže da je osnovna vrednost ovakvih projekata da nove generacije i strance brzo i, na njima prihvatljiv način, upoznaju sa istinitom slikom jedinstvenih stvari koje imamo. Ova prezentacija je ogledni primer, a u Narodnom muzeju nameravaju da organizuju slične postavke vezane i za druge spomenike kulture Niša i okoline.
     
     
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE