Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Subotička toplana imaće 2015. najsavremeniji sistem u Srbiji

    Do 2015. godine, zahvaljujući potpisanom sporazumu između lokalne samouprave, Vlade Srbije i nemačke razvojne banke KfW, Subotica će imati u potpunosti rekonstruisan i visoko efikasan sistem daljinskog grejanja, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

    Pomenutim sporazumom predviđeno je ulaganje 6,8 miliona evra i završetak rekontrukcije i modernizaciju daljinskog grejanja u Subotici, rekao je direktor Subotičke toplane Pero Rikić i dodao da je ovo nastavak pređašnje rekonstrukcije, gde je zamenjeno oko 30 kilometara toplovodne mreže, uključujući glavne magistralne vodove.

    Prema njegovim rečima, obnovljeni su vodovi ka naselju Prozivka i Opštoj bolnici, prema naselju Radijalac, do trga Lazara Nešića i centru grada do ulice Matka Vukovića. Pored toga, do sada je obnovljeno i automatizovano 150 podstanica, kao i 550 kućnih paketnih podstanica u zgradama manje spratnosti. 

    Novim sredstvima, prema Rikićevim rečima, biće obnovljeni svi ostali vodovi. Tačnije, biće urađeno 15 kilometara magistralne toplovodne mreže, 40 podstanica u zgradama, 100 kućnih paketnih podstanica, a biće ugrađena i nova kotlovska jedinica u samoj Toplani snage 25 megavata koja će zameniti parne kotlove.

    Pored toga, lokalnoj samoupravi će biti ponuđeno da se u sklopu ovih radova zameni i oko 70 podstanica u javnim ustanovama, odnosno da se cevni sistem i kotlarnica u bolnici rekontruišu.

    Rikić je objasnio da će nakon te rekonstrukcije stepen korisnosti kotlova biti podignut na 95 odsto , a gubici bi bili svedeni na minimum, uz napomenu da je pored 6,8 miliona evra, Subotici opredeljeno i 482.000 evra za konsultantske i ekspertske usluge, što predstvalja donaciju KfW-a.

    Zahvaljujući tome Toplana dobija softverske pakete kojima će moći racionalnije i jednostavnije da upravlja kapacitetima, u smislu proširenja i priključenja novih objekata, objasnio je direktor.

    Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić ocenio je da je Subotica do sada najviše uradila po pitanju rehabilitacije sistema daljinskog grejanja i naglasio da će Subotica po završetku ovih radova biti grad sa potpuno rekonstrusanim daljinskim grejanjem.

    Ovim ugovorom omogućujemo dalju rekontrukciju, a svi elementi sistema biće usklađeni sa evropskim normama i bićemo broj 1 u Srbiji kada je daljinsko grejanje u pitanju, ukazao je Vučinić.

    Subotička toplana je jedna od 18 toplana koje su obuhvaćene ovim programom, a sredstva je dobila po izuzetno povoljnim uslovima, sa subvencionisanom fiksnom kamatom od 2,5 odsto, periodom otplate od 12 godina i grejs periodom od četiri godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE