Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za završetak kardiohirurgije još 30 miliona dinara

    Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je da će biti obezbeđeno još 30 miliona dinara za završetak kardiohirurgije u Nišu, koja bi, prema planu, trebalo da bude otvorena do jeseni.

    Stanković, koji je obišao novu zgradu kardiohirurgije u niškom Kliničkom centru, naveo je da je to treći po značaju kardiohirurški centar u Srbiji, kome gravitira oko dva miliona stanovnika. On je najavio da će do jeseni biti završena nova kotlarnica u Kliničkom centru, čime će biti zatvoren jedan od najvećih zagađivača u tom delu Niša. Istovremeno, sa završetkom ovih objekata, Stanković je najavio radove u sklopu rekonstrukcije i izgradnje četiri klinička centra u Srbiji – niškog, beogradskog, kragujevačkog i novosadskog.

    Novac za rekonstrukciju i izgradnju četiri klinička centra u Srbiji obezbeđen je iz kredita Evropske investicione banke i republičkog budžeta u iznosu od 150 miliona evra a, kako je ministar ranije najavio, pred ratifikacijom je još 50 miliona evra.

    „Mi smo započeli pregovore sa tom bankom za obezbeđivanje još 150 miliona evra kako bi centre čiji je završetak planiran do 2015. godine opremili istovremeno savremenom opremom“, kazao je Stanković. U izgradnju zgrade kardiohirurgije u Nišu uloženo je do sada dva miliona evra, a kada bude otvorena tu će raditi oko 100 lekara i medicinskog osoblja.

    Prema rečima kardiovaskularnog hirurga Dragana Milića, u prvoj godini moći će da se obavi 250 intervencija u jednoj hiruškoj sali, a sa opremanjem druge sale, u drugoj godini moći će da se obavi 500 intervencija, dok bi u trećoj godini rada taj broj iznosio oko 800 intervencija.

    Tim niških i beogradskih hirurga od novembra 2010. obavio je 271 kardiohiruršku intervenciju u jednoj specijalizovanoj i opremljenoj hiruškoj sali u sklopu opšte hirurgije, a na listi čekanja je 300 pacijenata i operacije se zakazuju za avgust naredne godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE