Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nepoznati zapisi iz „Malog princa“ uskoro na aukciji

    Nedavno otkrivene stranice beleški „Malog princa“ Antoana de Sent Egziperija, koje pružaju novi uvid u ovo klasično delo, izložene su prvi put u aukcijskoj kući „Arkurijal“ u Parizu gde će 16. maja biti ponudjene na licitaciji.

    Kako prenosi AP, dragoceni zapisi, koji najverovatnije datiraju iz 1941. i procenjuju se na 40.000 do 50.000 evra, pronađeni su pre dva meseca kod jednog kolekcionara u Francuskoj.
     
    – Neverovatno, ali niko do pre dva meseca nije znao za njihovo postojanje“, kazao je jedan od stručnjaka „Arkurijala“, dodajući da su to, pored rukopisa u njujorškoj biblioteci Morgan, jedine dve stranice iz „Malog princa“ na svetu-
     
    Tekst rukopisa je ispisan, očigledno na brzinu i teško čitljivim rukopisom, na dve stranice tankog papira, sa puno precrtanih delova i napomena.
     
    Prva stranica sadrži deo koji je delimično preuzet u 19. poglavlju objavljenog romana, dok je na drugoj sasvim originalan tekst u kome Mali princ stiže na Zemlju i sreće potpuno novi lik, veoma zauzetog čoveka koji jedva da nalazi vremena da razgovara sa dečakom, jer „traži reč od šest slova koja počinje na G“.
     
    Rukopis se završava ovom enigmom koju su stručnjaci, dosad bezuspešno, pokušali da odgonetnu. Sent Egziperi je svoju finalnu verziju „Malog princa“ izdao 1943. godine, pred odlazak u severnu Afriku. Roman će postati književni fenomen koji je od prvog objavljivanja prodat u više od 140 miliona primeraka, na oko 260 jezika.
     
    Posle Biblije, „Mali princ“ je najprevođenija knjiga u istoriji. Na žalost, Sent Egziperi nikada nije saznao koliki je uspeh njegova knjiga postigla. Poginuo je neposredno nakon njenog objavljivanja u misterioznoj avionskoj nesreći 1944.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE