Sniženje svetskih cena hrane u aprilu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sniženje svetskih cena hrane u aprilu

  Posle tromesečnog rasta, svetske cene hrane su nešto oslabile tokom aprila, saopštava Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

  Najviše su opale cene žitarica i šećera, a silazni trend bi mogao da se održi i u nastupajućim mesecima, prenosi Rojters. Indeks cena hrane FAO, kojim se mere mesečne promene cena korpe hrane, sastavljene od žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i {e}era je u aprilu opao na prosečno 214 poena sa evidiranih 217 poena u martu.

  Kukuruz je pojeftinio za 2,5 odsto u odnosu na mart, pšenica za jedan odsto, a šećer za pet odsto, što je neutralisalo rast cena biljnih ulja za 2,2 odsto, podstaknut poskupljenjem soje.

  Abdolreza Abasijan, stručnjak za žitarice FAO, predvi|a da će cene korpe hrane biti u opadanju i tokom naredna dva meseca, s tim što će njihov trend najviše zavisiti od vremenskih prilika.

  Abasijan predviđa da će svetske cene soje, koje rastu od početka godine, nastaviti da se povećavaju zbog ograničene globalne snabdevenosti tom uljaricom, što će podstaći i rast cena kukuruza.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE