Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi vetropark u Srbiji

    Savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić postavili su juče kamen temeljac za prvi vetropark u Srbiji „Vrška Čuka 2A“ instalisane snage devet megavati.

     
    „Ovo je ne samo istorijski trenutak za Zaječar, već i za Srbiju“, ocenio je Škundrić i rekao da ovim počinje realaizacija projekta izgradnje energetskih kapaciteta koji će proizvoditi energiju na bazi vetra.

    Ničić je naglasio da su ovo pionirski koraci koji ukazuju na smernice kojim bi Srbija trebala da ide. „Spremni smo da čim uđe gasovod Južni tok tražimo da bude izgrađena gasna elektrana u Zaječaru kako bi Timočka krajina bila energetski stabilno područje“, rekao je Ničić.

    Nakon ovog vetroparka, na istoj lokaciji, biće izgrađena još tri vetroparka ukupne instalisane snage 35,45 megavati. Predviđena je izgradnja 17 vetrenjača, razvodno postrojenje i priključni dalekovod dužine 5,5 km a takođe će biti rekonstruisano i izgrađeno 50 km lokalnih puteva.

    Na realizaciji ovog projekta biće angažovano oko 1.000 radnika a u stalni radni odnos biće primljeno između 50 i100 visokoobrazovanih stručnjaka iz Zaječara i okoline.

    Projekat vetroparka rađen je u srpsko-bugarskoj saradnji firmi Kolubara DOO iz Mionice i Worli Parsons Jurop Enerdži Sistems iz Sofije. Generalni izvođač radova je Kolubara iz Mionice, a investitor VE PE Enerdži Sistems iz Švajcarske.

    Ukupna vrednost investicije je oko 100 miliona evra a očekivana proizvodnja struje biće oko 75 miliona kilovat sati godišnje. Očekivani rok završetka radova na vetroparkovima i puštanje istih u pogon je oko 30 meseci. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE