Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BMW gradi fabriku u Slovačkoj?

    Nemački proizvođač automobila BMW razmatra mogućnost izgradnje nove fabrike u Slovačkoj, objavila je tamošnja privatna televizija Markiza.
     
    Prema slovačkom ministru rada, Janu Rihteru, pregovori sa kompanijom su u početnoj fazi. Glavni konkurent Slovačke za investiciju BMW-a je, navodno, Meksiko. Automobilska industrija je jedan od glavnih pokretača izvozno orijentisane slovačke privrede.
     
    U zemlji svoje fabrike već imaju „Volkswagen“, „Kia“ i PSA „Peugeot Citroen“, koje su prošle godine proizvele skoro 640.000 vozila. Slovačka je tako, preračunato prema broju stanovnika, postala proizvođač automobila broj jedan u svetu. Ove godine bi proizvodnja automobila trebalo ponovo da se poveća. 

    BMW bi svoju novu fabriku, prema medijima, mogao da izgradi u industrijskom parku Kehnec u istočnoj Slovačkoj, gde je visoka nezaposlenost. Sadašnje fabrike tri proizvođača automobila su smeštene na zapadu i severu zemlje, gde se nalazi i većina njihovih kooperanta. 

    Na koncentraciju firmi u tom regionu uticao je i nedostatak auto puteva između zapadnog i istočnog dela Slovačke, navelo je ranije udruženje autoindustrije. Taj put, prema proceni sadašnje vlade, neće biti dovršen ni do 2017. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE