Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dodatni dokazi da obroci u okviru porodice pozitivno utiču na zdravlje

    U američkim domaćinstvim ukućani sve ređe imaju zajednički obrok, naročito kako su deca starija. U stvari, preko 40 odsto uobičajenog američkog budžeta za hranu troši se na ishranu van kuće, dok se obroci u okviru porodice često svode na praznične dane i specijalne prilike.
     
    Osim negativnih posledica po porodični budžet, ishrana izvan kuće inače se povezuje sa lošom ishranom i negativnim posledicama po zdravlje. Stručnjaci koji se bave javnim zdravljem smatraju značajnim nove naučne dokaze da manji broj zajedničkih porodičnih obroka može uticati na povećanje rizika od gojaznosti i neuhranjenosti, naročito među decom. Mada treba imati u vidu da su napori da zauzeti roditelji prihvate ovu poruku kao savet da provode više vremena za trpezarijskim stolom sa svojom decom u najmanju ruku problematični.
     
    S ciljem da naprave rezime svega što znamo o ovoj aktuelnoj temi i da napravimo koristan model koji govori o važnosti obroka u okviru porodice za roditelje i negovatelje, istraživači na Univerzitetu Rutgers uzeli su u obzir rezultate iz 68 prethodno objavljenih naučnih izveštaja imajući u vidu vezu između porodičnih obroka i zdravlja dece. Posebnu pažnju obratili su na to kako učestalost ili atmosfera u kojoj se familija skuplja za stolom utiče na konzumaciju zdrave hrane i one koju smatramo ne tako zdravom. Ovi istraživači  takođe su razmatrali da li naučni dokazi u stvari podržavaju ideju da češći porodični obroci mogu uticati na smanjenje gojaznosti.
     
    Pregled literature otkriva mnogobrojne prednosti čestih porodičnih obroka za decu, uključujući povećan unos voća, povrća, vlakana, hrane koja ima dosta kalcijuma i vitamina. Takođe, deca konzmiraju manje hrane za koju se smatra da ima negativan uticaj na zdravlje ako jedu više porodičnih obroka. Iako istraživači nisu potvrdili direktnu vezu između porodičnih obroka i rizika od gojaznosti, deca koja češće jedu u okviru porodice obično imaju niži indeks telesne mase (ITM, kg/m2) od dece koja ređe jedu u kući u okviru porodice.
     
    Tim istraživača takođe je pripremio jedan jednostavan slikovit prikaz koji uključuje njihova saznanja na način blizak korisniku i nadaju se da će imati priliku da testiraju efikasnost grafikona sa roditeljima i drugim negovateljima u  bližoj budućnosti. Naučnici smatraju da će „ovakve slike biti od pomoći roditeljima prilikom demonstracije prednosti objašnjenih u naučnoj literaturi na koncizan i objektivan način. Roditelji često imaju priliku da čuju ponešto o prednostima porodičnih obroka, ali mi se nadamo da će se ovako nešto pokazati korisnim imajući u vidu da informacije dolaze iz pouzdanih izvora“.
     
    Jasno je da je naučna literatura izvor mnogih korisnih informacija koje porodicama mogu pomoći da donesu bolje odluke  kada je u pitanju ishrana. Ipak, mnogi nemaju vremena, naklonosti ili stručnosti da pronađu, izaberu  ili protumače ove naučne izveštaje. Umesto toga, oni se često oslanjaju na naslove iz medija koji tumače samo jedno istraživanje ili ponekad čak tačno ni ne prenesu rezultate istraživanja. Autori ove nove studije nadaju se da će „sinteza literature koja govori o povezanosti porodičnih obroka i uticaja na zdravlje dece  i priprema vizuelnog prikaza novih saznanja za roditelje dovesti do promena od kojih će korist imati veliki broj dece.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE