Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smanjenje stope piraterije donosi 1.200 novih radnih mesta

    Krajem prošle nedelje povodom Svetskog dana zaštite intektualne svojine na društvenoj mreži Twitter upriličen je takozvani Tvitervju sa Milošem Blagojevićem, predsednikom odbora za zaštitu prava intelektualne svojine pri  Američkoj privrednoj komori.
     
    Pored brojnih pitanja koje je tom prilikom dobio na ovu temu,  Blagojević je pristao da za Bizlife portal malo šire odgovori na neka od najinteresantnijih.
     
    Da li Srbiji nedostaju zakoni vezani za pirateriju, ili je problem u implementaciji?
     
    Zakonski okvir je dosta dobar, iako uvek ima prostora za dodatno unapređivanje. Međutim, akcenat treba staviti na  efikasniju implementaciju, pogotovo u domenu rada Tržišne inpekcije i Republičkog javnog tužilaštva, jer bez aktivnog delovanja ovih institucija teško da je moguće ostvariti značajniji napredak. Takođe, kaznena politika za krivična dela iz domena povrede prava intelektualne svojine je isuviše blaga i slobodno se može reći da čak deluje stimulativno na počinioce, što predstavlja veliki problem.
     
    Kako objasniti „malom čoveku“ da je bolje da koristi legalni materijal a ne nelegalan?
     
    Suštinski svaki legalan materijal je sigurniji i bezbediniji za korišćenje, a pored toga uvek postoje garancije i podrška proizvođača, a tu je i Zakon o zaštiti potrošača na osnovu koga svaki kupac legalnog materijala može ostvariti svoja prava, što naravno nije slučaj sa piratskim proizvodima.
     
    Da li Odbor sarađuje i na koji način sa državom?
     
    Naravno, aktivno i kontinuirano radimo sa nadležnim institucijama na unapređivanju zakonskog okvira, implementacije, edukacije i medijske promocije. Kroz iskustva naših članica lako dolazimo do najboljih praksi u svakoj od oblasti prava intelektualne svojine, koje onda možmo da prenesemo nadležnim institucijama. Najčešće je to kroz konstruktivne komentare za unapređenje regulative i ukazivanje na konkretne poteškoće u njenoj implementaciji kao i putem edukacije za sprovođenje zakona.
     
    Koliki su gubici države zbog činjenice da ne može da naplati porez zbog piratizovanog softvera?
     
    Gubici su jako veliki, mada je teško to precizno proceniti. Prema podacima kojima raspolažemo, smanjenje stope piraterije bi donelo 1.200 novih radnih mesta i oko 3 miliona dolara budžetskih prihoda. To su procene bazirane na globalnim podacima ali sigurno da ukazuju na dimenziju problema. E sad, ako uzmemo u obzir da je stopa softverske piraterije u Srbiji 74%, onda možemo da kažemo da su gubici kako države, ali tako i IT industrije stvarno ogromni kao i da ta činjenica značajno ograničava razvoj ove veoma važne industrije u našoj zemlji.
     
    Koje su akcije Amcham Srbija Odbora čiji ste predsednik uticale na poboljšanje rezultata?
     
    AmCham se preko Odbora za zaštitu intelektualne svojine aktivno bavi ovom temom već 8 godina, i sa ponosom mogu reći da smo bili pioniri u ovom poslu. Učestvovali smo u procesu pisanja i donošena Zakona o posebnim ovlašćenjima, Zakona o optičkim diskovima i Strategije razvoja intelektualne svojine za period od 2011 do 2015, ali smo i kroz različite vidove edukacija, doprineli jačanju kapaciteta zaposlenih u organima za sprovođenje ovih propisa (MUP, Uprava carina, Poreska uprava, Tržišna inspekcija) ali i tužilaštva i sudstva. Smatram da je ostvaren zanačajan naperedak, ali i da veliki posao još uvek stoji ispred nas.
     
    M.M.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE