Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena struje u Hrvatskoj približila se proseku u EU

    Hrvatska više nije zemlja sa jeftinom strujom, posle poskupljenja za 20 odsto koje će važiti od 1. maja.

    Hrvatska se sa cenom od 0,11 evra po kilovatsatu (kWh) približila proseku Evropske unije koji iznosi nešto manje od 13 centi za kWh. Prema Eurostatovoj statistici, jeftinu struju plaćaju u Letoniji, Litvaniji, Francuskoj, Portugaliji, Grčkoj i Sloveniji.

    Poskupljenje struje bilo je očekivano jer poskupljenja nije bilo poslednje četiri godine, iako su za to postojali uslovi, izjavio je u petak uveče na Hrtvatskoj televiziji šef uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević.

    Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odobrila je poskupljenje struje još pre dve godine, ali tadašnja Vlada Jadranke Kosor nije bila spremna da preuzme na sebe odgovornost i povisi cene,podsetio je Koračević i cenio da su neki od razloga poskupljenja struje i sve više cene benzina i gasa i suša i veća potreba za većim uvozom električne energije.

    Struja je pre rasta cene u petak, poslednji put poskupela 1. jula 2008. kada je vlada tadašnjeg premijera Ive Sanadera odobrila HEP povećanje za 20 odsto. Vlada je tada usvojila mere za ublažavanje tog porasta, pa je poskupljenje bilo različito, zavisno od godišnje potrošnje struje.

    Prema procenama, za prosečnu familiju struja će posle 1. maja mesečno poskupeti za 40 kuna (5,32 evra), a gas za 33 kune (4,39 evra) ili ukupno 73 kune, odnosno 9,71 evra.

    Sindikati su podsetili da građani Hrvatske nemaju plate kao u EU, već daleko ispod tamošnjeg proseka, recimo i dva puta manje nego u Sloveniji koja ima jeftiniju struju, a a da je preživljavanje građanima svakim danom sve teže.

    Osim sindikata, opozicionih stranaka i građana, poskupljenje gasa kritikovao je i vicepremijer i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, rekavši da je očekivano da su građani ogorčeni na najavljeno poskupljenje struje i gasa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE