Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS prodaje do sedam miliona kWh dnevno

    Elektroprivreda Srbije prodaje na slobodnom tržištu oko pet do sedam miliona kilovat-časova (kWh) električne energije dnevno, izjavio je direktor za trgovinu u EPS Dragan Vlaisavljević.

    Potražnje za strujom na regionalnom tržištu ima, a EPS struju prodaje po cenama koje su uobičajene za april i maj, rekao je Vlaisavljević za Tanjug, međutim nije precizirao koliko iznosi ta cena.

    Da li će EPS i u narednom periodu moći da prodaje struju zavisi od proizvodnje u hidroelektranama (HE) i od toga da li će biti suše, objasnio je Vlaisavljević i dodao da se trenutno u termoelektranama EPS proizvodi oko 55 odsto ukupnih količina struje, a u HE oko 45 odsto. 

    Cena po kojoj se struja prodaje menja se na dnevnom nivou i zavisi od situacije na regionalnom tržištu, izjavio je ranije direktor u direkciji EPS za trgovinu električnom energijom Miladin Basarić i podsetio da je ovo javno preduzeće počelo da prodaje struju 2. aprila.

    Planskim bilansom nije bio predviđen izvoz struje ove godine, ali zbog nešto manje potrošnje u Srbij, više proizvodnje u hidroenergetskom sektoru i pouzdanijeg rada TE, stvoreni uslovi da EPS dnevno može da prodaje određene količine struje, precizirao je Basarić.

    Radimo od dana do dana i sagledavamo koliko bi dnevno mogli da prodamo, ali se ne može govoriti o višku struje i planiranom izvozu, kazao je Basarić.

    Po Basariću, EPS ne sme da ulazi u rizike da dugoročno planira prodaju jer se nikad ne zna koliko će tačno električne energije zatrebati za domaće tržište čije snabdevanje je prvenstvena obaveza kompanije, objasnio je Basarić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE