Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moguće oduzimanje licence JP NOS

    Direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Mirjana Radenković izjavila je u subotu  da će posle inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem mera nuklearne sigurnosti i mera zaštite od zračenja, ta agencija razmotriti mogućnost oduzimanja licence JP „Nuklearni objekti Srbije“, ukoliko se utvrdi da su prekršeni uslovi izdavanja licence.

    Ona je u izjavi Tanjugu navela da će Agencija u vezi sa događajem u Vinči od 19. aprila delovati na osnovu informacija koje dobije od inspekcijskih službi. „Ukoliko nije ispoštovana procedura, odnosno uslovi izdavanja licence koju oni imaju, licenca može biti oduzeta“, rekla je Radenkovićeva.

    Ona je dodala da je JP „Nuklearni objekti Srbije“ od ministarstva nauke dobilo tzv. „nultu licencu“, u okviru koje može da sprovodi nuklearne aktivnosti, ali za svaku od tih aktivnosti prethodno mora da dobije odobrenje od Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja. „Ukoliko su bilo koju aktivnost planirali da izvedu, morali su da nas o tome obaveste i da dobiju odobrenje. U ovom slučaju to nisu uradili“, istakla je Radenkovićeva.

    Ona je dodala da kontrolu sprovođenja mera zaštite sprovodi Agencija, kao regulatorno telo, da je za inspekciju u oblasti zaštite od zračenja zaduženo Ministarstvo životne sredine, dok je Ministarstvo nauke zaduženo za inspekciju u oblasti nuklearne sigurnosti i upravljanja radioaktivnim otpadom.

    V.D. direktora JP „Nuklearni objekti Srbije“ Jagoš Raičević juče je izjavio za Tanjug da radnici nisu bili izloženi velikim dozama zračenja tokom izvođenja eksperimenta. Pojedini mediji preneli su prethodno da je direktorka sektora za radijacionu sigurnost Snežana Pavlović uputila pismo ministrima Ivici Dačiću, Oliveru Duliću i Žarku Obradoviću u kome se navodi da su zaposleni ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i da su boravili u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta.

    Raičević je rekao da je reč o rutinskom eksperimentu, u kome je ispitivan sadržaj određenih kanala i da su prilikom merenja doze zračenja bile tek nešto više od uobičajenih. „Postojao je izvor za koji se nije znalo, on je vraćen nazad i sve je apsolutno bilo i ostalo pod kontrolom. Logično je da se tu jave veće dože zračenja a one koje su primljene tamo su na novou doza koje se primaju u toku uobičajenog dnevnog rada u zgradi reaktora“, rekao je Raičević.

    On je istakao da navodi iz pojedinih medija da su radnici bili ugroženi velikim dozama radijacije predstavljaju „zloupotrebu i širenje dezinformacija“ i naveo da će ministrima kojima je Pavlovićeva poslala pismo dostaviti izveštaje o tome, ukazujući da se „radi se o potpuno ličnom i ishirenom potezu“. Raičević je ponovio da je reč o rutinskom ekseprimentu o kojem postoji i izveštaj i dodao da je o tome obaveštena i Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE