Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Turska počela eksploataciju i bušenje u potrazi za gasom

    Turska je juče počela bušenja na severnom Kipru u potrazi za prirodnim gasom, gde i kiparski Grci takođe tragaju za tim energentom.

    Turski ministar energije Taner Jildiz zajedno sa predsednikom samoproglašene turske države Dervišom Erogluom na severu ostrva označio je početak bušenja koje obavlja turska energetska kompanija TAPO, prenele su novinske agencije.

    Republika Kipar, članica EU i UN, uprkos protivljenju Turaka, krajem prošle godine je počela istraživanja u vodama istočnog Mediterana. Na tim poslovima je angažovana američka firma „Nobl enerdži“, u kojoj tvrde da se u tom području kriju nalazišta od 140 do 230 milijardi kubnih metara gasa.

    U Ankari kažu da u korišćenju gasa ravnopravno treba da učestvuju i kiparski Turci iako njihovu državu niko dosad nije priznao sem Turska.

    Spor oko gasa preti da ugrozi i pregovore oko ponovnog ujedinjenja Kipra, koji je podeljen posle turske vojne intervencije 1974. godine.

    U vodama Mediterana, u svojoj zoni, za prirodnom gasom traga i Izrael i sa Republikom Kipar već je otvorio pregovore o načinu kako da zajedno izvoze gas trećim kupcima.

    Turska ne priznaje Vladu u Nikoziji i to uslovljava rešenjem kiparskog problema o čemu se godinama vode pregovori pod pokroviteljstvom UN.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE