Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska „Areva“ povećala prodaju atomske energije

    Francuska kompanija u oblasti atomske energije „Areva“, koja je pod kontrolom države, saopštila je da je u prvom tromesečju ostvarila blago povećanje prodaje posle sumorne prošle godine, u kojoj je svet bio prinuđen da preispita korišćenje atomske energije.

    Kvartalni prihod „Areve“ je porastao 2,4 odsto u odnosu na isti period lane, na dve milijarde evra (2,6 milijardi dolara), što je u skladu s očekivanjem analitičara, prenela je agencija AP.

    Najveći porast prihoda, za 198 odsto, ostvaren je u sektoru obnovljive energije, ali ti poslovi učestvuju s neznatnim udelom u ukupnom prihodu te kompanije.

    Grupacija je, ipak, uspela da ostvari porast u gotovo svim sektorima svog poslovanja, uključujući rudarski, u kojem je prihod povećan 12 odsto. Prošle godine je rudarska podružnica „Areve“ znatno doprinela gubicima te kompanije.

    U prvom kvartalu je prodaja opala jedino u poslovima „Areve“ s obogaćivanjem i prodajom nuklearnog goriva i to za 17 odsto jer je kompanija zatvorila jedan od svojih pogona za obogaćivanje. Tražnja nuklearnog goriva je takođe bila manja od ocekivanja, što bi moglo da bude posledica odustajanja od atomske energije širom sveta posle katastrofe u japanskoj nuklearki „Fukušima“. Nemačka je, na primer, obećala da će zatvoriti sve svoje nuklearke u sledećih 10 godina.

    „Areva“ je, međutim, potvrdila da ove godine očekuje rast organskog prihoda u svojim poslovima s atomskom energijom za tri do šest odsto i više nego dvostruki rast prihoda u sektoru obnovljive energije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE