Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kubanci dolaze na Torlak

    Stručnjaci Centra za molekularnu imunologiju (Cimab) iz Havane, gde je ispitana vakcina protiv raka pluća, posetiće polovinom maja Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ gde će imati priliku da se upoznaju sa načinom rada i proizvodnjom, ali i razmotre načini buduće saradnje, najavio je danas direktor „Torlaka“ dr Branislav Lazić.
     
    Lazić je rekao da je dobio zvaničnu potvrdu Instituta iz Havane da će stručnjaci te ustanove posetiti „Torlak“ 16. i 17. maja i da će tada imati priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom, pogonom za punjenje koji se trenutno završava i nacinima rada.
     
    „Ako sve bude kako treba, trebalo bi da neke konkretnije ugovore da potpišemo sa Kubancima“, rekao je Lazić, podsećajući da je nedavno potpisano pismo o namerama nakon čega je Institut sa Kube „Torlaku“ dostavio prvu medicinsku dokumentaciju o vakcini za rak pluća „Cimavax EFG“.
     
    On je kazao da je deo dokumentacije stigao, a dostavljeni podaci se odnose pre svega na hemijsko-farmaceutske karakteristike te vakcine.
     
    Takođe, stigli su i izveštaji o pretkliničkim i kliničkim ispitivanjima koja su rađena na Kubi, kao i za deo ispitivanja koja su rađena u zemljama EU.
     
    „Trenutno pažljivo proučavamo celokupnu dokumentaciju i fajlove i razmenjujemo potrebne informacije sa kubanskim stručnjacima“, rekao je Lazić.
     
    Prema njegovim rečima, „Torlak“ je zainteresovan za takozvano „sekundarno pakovanje“ te vakcine, potom da se ta vakcina u Srbiju doprema u obliku balka, gde bi se u proizvodnom pogonu instituta punila i dalje distribuirala.
     
    On je podsetio da je zakonski predviđeno da proces registracije vakcine može da traje do 210 dana, ukazujući da bi ako se dostavi adekvatna dokumentacija to moglo biti i brže.
     
    Lazić je rekao da Institut „Torlak“ sa posebnom pažnjom godinama posmatra šta se dešava na proizvodnom i naučnom tržistu svuda u svetu, kao i na Kubi, a da su prvi razgovori sa stručnjacima te zemlje započeti 2005. godine.
     
    On je podsetio da na Kubi ima više instituta za čiji je program proizvodnje „Torlak“ zainteresovan, među kojima je i vakcina protiv hepatitisa.
     
    Nakon posete kubanskih stručnjaka Srbiji, delegacija sa „Torlaka“ će uzvratiti posetu kolegama iz Havane, najverovatnije krajem maja.
     
    Govoreći o pouzdanosti vakcine, Lazić je kazao da mu je predočeno da je ona registrovana na Kubi i još nekim zemljama, pre svega Latinske Amerike.
     
    „Za sada imamo šansu da ako dokumentacija bude kompletna i ako bude ispunjavala sve ono što je potrebno, da je možda čak prvi registrujemo u Evropi„, kazao je Lazić.
     
    Govoreći o strateškom partnerstvu i proizvodnji vakcine za sezonski grip, direktor „Torlaka“ je kazao da je potpisano pismo o namerama sa dva najbolja proizvođača vakcina – „Glakso Smit Klajnom“ i „Sanofi Pasterom“.
     
    „Uporedo sa potpisivanjem tog ugovora, vodimo pregovore o svim detaljima i nadam se da će sve to brzo biti gotovo“, rekao je Lazić, navodeći da očekuje da bi posao oko izbora budućeg partnera trebalo da bude završen za oko mesec dana.
     
    Strateško partnerstvo, prema njegovim rečima, podrazumeva sedam godina saradnje, transfer tehnologija i znanja, ulaganje stranog partnera u „Torlak“, i ulaganje u pretklinička i klinička ispitivanja vakcine za grip.
     
    Najpre je planirano da se počne s proizvodnjom 500.000 doza vakcine, a kada se postigne odgovarajući kontinuitet, ti kapaciteti bi trebalo da iznose i do 800.000 doza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE