Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podela oranica na štetu stočara

    Članovi Udruženja stočara i mlekara iz šidske opštine uzalud pišu pisma i obilaze opštinske kancelarije žaleći se na poslednju raspodelu državnog zemljišta. Jer, iako imaju pravo prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta, u periodu od 2012. do 2015. dobili su parcele udaljene i po 80 kilometara od svojih farmi.
     
    Zbog toga su tražili da se preispita kome je dodeljeno zemljište u njihovim katastarskim opštinama, koje su oni do sada koristili, jer po poslednjoj raspodeli najveći deo stočara moraće da odustane i od tova i od uzgoja muznih krava, zato što će im prevoz stočne hrane na relaciji dugoj 80 kilometara doneti troškove koje neće moći izdržati.

    – Iznenađeni smo odlukom Opštinske komisije za licitaciju zemljišta, jer je svima nama dodeljeno zemljište predaleko od naših imanja, a ono koje smo do sada koristili dobili su neki drugi ljudi, ali ne i stočari, mada imamo pravo prečeg zakupa ovog zemljišta. Posle ove podele pisali smo predsednici opštine, predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću, ministru poljoprivrede i niko nam ne odgovara. U udruženju je 41 stočar, sa 680 muznih krava, tu su i tovljači junadi, a farma „Agreks trejd“ iz Erdevika ima čak i izvoznu dozvolu. Sva stoka je umatičena, ali sada smo u veoma teškom stanju, jer nam se neće isplatiti da sa udaljenosti od 80 kilometara vozimo silažnu masu i seno – kaže Janko Belan, predsednik udruženja.

    Primer „Agreks trejda“, farme za tov junadi, kapaciteta 450 grla u turnusu, najbolje ilustruje muke koje su snašle stočare. Vlasnik farme Vojislav Ristić kaže da je u prošloj raspodeli koristio četiri parcele u Erdeviku, jednu od 15 hektara u Bačincima, udaljenim desetak kilometara od farme, i 20 hektara u Jameni, gotovo 80 kilometara od Erdevika. Koristio je ukupno 134 hektara.

    – Sada sam dobio 22 hektara u Erdeviku, 21 hektar u Gibarcu i 80 hektara u Jameni. Kako trošim 600 tona samo silaže, a to sada mogu proizvesti samo u Jameni, za prevoz te mase treba mi više goriva nego što vredi stoka na farmi. Treba mi 120 traktorskih vučnih vozova, koji će napraviti više od 2.000 kilometara da dovezu silažu na farmu. Prošla podela je bila dobra jer sam 98 hektara, na kojima sam proizvodio silažu, imao na dva kilometra od farme, a u Jameni sam sejao kukuruz i koristio ga u zrnu. Jasno je da ne mogu svu zemlju dobiti kod kuće, ali ići 80 kilometara po silažu, to nije moguće. Valjda ovi moji u opštini hoće da prekinem proizvodnju – kaže Vojislav Ristić.

    U istoj situaciji su se našli i Pavel Čikeš, koji ima 26 krava muzara, Nenad Šaponja sa 22, Milan Martić sa 29, Mirko Belan sa 34 krave muzare i svi ostali stočari iz šidske opštine.

    Na sastanku Udruženja stočara i mlekara u Erdeviku čulo se mnogo optužbi na ispravnost podele zemljišta, na veze i protekcije, pa su seljaci odlučili da se sretnu sa Natašom Cvjetković, predsednicom opštine, i Predragom Sremčićem, predsednikom komisije za dodelu državnog zemljišta. Na ulazu u opštinu petnaestak stočara je obavešteno da su predsednica opštine i predsednik komisije službeno u Italiji, a zamenik predsednika opštine Srđan Malešević im je u telefonskom razgovoru rekao da ne zna ništa oko davanja u zakup državnog zemljišta, te da nemaju potrebe da s njim razgovaraju o ovom problemu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE