Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mađarski MOL odbio usvajanje godišnjeg budžeta „Nabuko“

    Mađarska naftna kompanija MOL ponovo je podvrgla sumnji realizaciju projekta gasovoda „Nabuko“ odbijajući da odobri godišnji budžet kompanije „Nabuko International company (NIC).

    „MOL je skrenula pažnju akcionarima NIC i vladi Mađarske da je dalje finansiranje NIC neracionalno i nije usvojila godišnji budžet te kompanije za 2012. godinu“, saopštila je informativna služba MOL-a prenosi agencija Rojters.

    MOL takođe ističe da veruje u koncepciju Južnog koridora, koji može da obuhvati izmenjeni projekat Nabuk. U prethodnih godinu i po dana mađarska komapnija je više puta izrazila sumnju u ostvarivost projekta, imajući u vidu njegovu cenu i odsustvo konkretnih sporazuma sa dobavljačima gasa.

    Konzorcijum „Nabuko“ je u odgovoru podsetio da su projekat potpisale sve tranzitne zemlje, uključujući i Mađarsku, a da njen akcionar je filijala kompanije MOL FGSZ nije uputio nikakav signal da će se situacija promeniti.

    Osim mađarskog MOL-a učesnici konzorcijuma su austrijska kompanija OMV, nemacka RWE, rumunska „Transgas“, bugarska „Bulgargas“ i turska „Botas“.

    Predstavnik OMV je izjavio da njegova kompanija razume strahovanja MOL-a ali i dalje veruje u realizaciju „Nabuko“. Predstavnici RWE su u januaru najavili da će preispitati svoje učešće u projektu i možda se okrenuti drugim projektima.

    Projekat gasovoda „Nabuko“ vredan više od 12 milijardi dolara, predviđen je za isporuke gasa iz prikaspijske regije u Evropu preko Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Austrije od 2017. godine.  Tržište gasa je, međutim, u međuvremenu pretrpelo velike promene, a komercijalnu privlačnost je dobila eksploatacija iz netradicinalnih izvora, posebno gasa iz škriljaca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE