Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šekspir imao saradnike u pisanju svojih dela?

    Komediju „Sve je dobro što se dobro svrši“ napisao je zajedno sa Vilijamom Šekspirom još jedan autor – Tomas Midlton, smatraju stručnjaci sa Oksforda.
     
    Analizom rečnika, rime, stila i gramatike komada profesorka Lori Megvajer sa Oksforda smatra da je Tomas Midlton najverovatnije bio drugi autor komedije „Sve je dobro što se dobro svrši“. Prema njenim rečima, nedoslednost u stilu i tekstu rezultat je rada tima autora, a u to doba većinu komada pisalo je više autora iako su zbog Šekspirovog statusa njegova ekskluzivna autorska prava retko dovođena u pitanje. 

    Megvajer i dr Ema Smit sa Oksforda proučavale su delo i smatraju da je Šekspirov savremenik Tomas Midlton najverovatniji kandidat. Oba pisca imaju prepoznatljiv „potpis“ neku vrstu stilske DNK i detaljnom analizom teksta mogu se videti „markeri“ koji ukazuju na Midltona, navode profesorke, a prenosi BBC. 

    Rima i ritam delova komada, fraze, pravopis pa čak i određene reči ukazuju na to da je tekst pisao i Midlton (1580-1627) koji je bio je mlađi savremenik Šekspira i upravo se tragovi njegove modernije gramatike mogu videti u tekstu, kaže Megvajer. Midlton je bio prilično poznat u svoje vreme sa delima poput „The Changeling“ i „Women Beware Women“ ali, kaže Smit, saradnja njega i Šekspira 1607. godine može se uporediti sa saradnjom poznatog muzičara i zvezde u usponu. 

    Autorstvo Šepkspirovih komada često je bio izbor spekulacija, ali Megvajer kaže da se do sada nije pojavila nijedna ozbiljna studija koja dovodi u pitanje da li je Šekspir napisao sve komade koji mu se pripisuju. 

    Iako je bez sumnje Šekspir većinu svojih tekstova napisao sam, „Sve je dobro što se dobro svrši“ je rezultat saradnje koja je u elizabetanskom i jakobitskom pozorištu bila uobičajena, jer su komadi pisani brzo i za široku publiku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE