Vlada ustupila Subotici vlasništvo nad "Tržnicom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada ustupila Subotici vlasništvo nad “Tržnicom

  Vlada Republike Srbije ustupila je Gradu Subotici vlasništvo nad 70 odsto kapitala u Akcionarskom društvu “Tržnica” koje gazduje jednom od najvećih robnih pijaca u zemlji, izjavio je predsednik Skupštine grada Slavko Parać.


  “Ubuduće će preduzeće poslovati pod kontrolom lokalne samouprave i na taj način ćemo unaprediti pijačnu i komunalnu delatnost, spasiti firmu loše privatizacije, kao i radna mesta”, ocenio je Parać.

  Time je ostvarena inicijativa stara više od godinu i po dana, jer je gradonačelnik Subotice uputio u septembru 2010. zvaničan dopis Vladi u kojem je zatražio da se pravo upravljanja nad 70 odsto društvenog kapitala preduzeća prenese na grad, jer se, kako je naveo, preduzeće bavi pijačnom delatnošću i to njenim profitabilnijim delom.

  Direktor ovog preduzeća Zoran Marković je rekao da je zadovoljan ishodom inicijative i precizirao da se radi o prvom slučaju javno-privatnog partnerstva u Subotici, jer će 70 odsto akcija biti u vlasništvu grada, a ostatak u rukama manjinskih akcionara, što znači da preduzeće neće ponovo biti predmet privatizacije.

  On je izrazio nadu da će Grad Subotica, ukoliko dođe do privatizacije Javnih i Javnih komunalnih preduzeća, zadržati većinsko vlasništvo u svim preduzećima koja posluju rentabilno i gde nema subvencija.

  Subotička Tržnica je privatizovana na licitaciji 2006. godine, kada je prodata za 12 miliona evra. Godinu i po dana kasnije ugovor je raskinut, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza. Od tada pa do danas, Tržnicom u većinskom državnom vlasništvu upravljao je privremeni zastupnik kapitala.

  Najveća pijaca kojom gazduje ovo preduzeće, subotički `buvljak` , preko izdavanja tezgi zapošljava dve do tri hiljade ljudi, dok se vikendom beleži i do 900 ulazaka automobila. Samo preduzeće zapošljava 47 ljudi.

  Do 2001. godine Tržnica je upravljala svim pijacama na teritoriji Subotice. Tada je Skupština opštine Subotica formirala Javno preduzeće “Subotičke pijace” koje je preuzelo brigu o četiri zelene pijace u gradu. U vlasništvu Tržnice su nastavili sa radom `buvljak`, Auto i Stočna pijaca, kao i zelene pijace na Paliću i u Aleksandrovu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE