Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naučnici na pragu nove terapije za migrenu?

    Ako dobijete glavobolju kad zagrizete sladoled to je od naleta krvi u mozak.
     
    “Sladoled glavobolja” do koje dolazi nakon dodira usana sa sladoledom ili nekom drugom hladnom hranom ili pićem, dugo je zbunjivala naučnike.
     
    Međutim sada su oni došli do otkrića koje će možda pomoći razvoju novih tretmana za druge tipove glavobolja, uključujući i migrenu. Glavobolje su teške za izučavanje, uglavnom zbog njihove nepredvidive prirode.
     
    Ipak “sladoled glavobolju” je lako izazvati i može se proučavati u laboratoriji od početka do kraja. Istraživači sa Harvard medicinske škole, su za potrebe studije, pratili protok krvi u mozak na ljudima dok su pili ledenu i mlaku vodu.
     
    Obe grupe su konzumirale napitak kroz slamčicu koja je bila prislonjena na početak usana, a ispitanici su govorili kada bol počinje i kada se završava. Rezultati su pokazali da se bol preklapala sa arterijom naziva cerebralna arterija, koja se otvarala i uzrokovala nalet krvi u mozak.
     
    Jorge Serador, istraživač sa Harvarda rekao je da nalet krvi u mozak može biti odbrambeni mehanizam, koji radi tako da održava mozak toplim i funkcionalnim. Ipak, iznenadni nalet krvi u mozak podiže pritisak unutar lobanje i izaziva bol. Arterija se zatim skuplja i tako smanjuje pritisak.
     
    Bolje razumevanje ovog fenomena, dovešće do boljeg tretmana za migrene i ostalih tipova glavobolja, nadaju se istraživači.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE