Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dokumentarac o pećini u 3D tehnici

    Na programu predstojećeg, petog festivala dugometražnih dokumentaraca Beldoks pažnju filmofila privlači novo ostvarenje slavnog nemačkog reditelja Vernera Hercoga „Pećina zaboravljenih snova“.


    Posle premijere na festivalu u Torontu 2010. godine, taj film je osvojio brojne nagrade udruženja kritičara iz Vašingtona, Njujorka, Los Anđelesa, Vankuvera..

    Ideja je potekla od članka Džudit Turman u „Njujorkeru” o pećini na jugu Francuske, otkrivenoj 1994. godine, koja krije najstarije pronađene pećinske crteže. Hercog je odlučio da dokumentuje ovo otkriće od izuzetnog kulturnog značaja.

    Prilikom prve posete pećini, primetio je da su crteži naslikani na neravnim i izbočenim površinama tako da pri treperavoj svetlosti vatre deluje kao da se kreću. U tome je prepoznao duboke korene filma i prve pokušaje čoveka da stvori pokretne slike.

    Stoga je odlučio da svoj film snimi u 3D tehnici, da bi što vernije gledaocima dočarao utisak koji je imao praistorijski čovek.

    Ova pećina je zabranjena za posetioce zbog rizika od oštećenja crteža, te je Hercogov film verovatno jedina prilika da ljudi širom sveta na jedinstven način dožive atmosferu ove podzemne riznice.

    Kritičari ističu da „Pećina zaboravljenih snova“ nije samo film o praistorijskim crtežima, već i film koji poziva na promišljanje veza između umetnosti i svakodnevnih rituala i uticaja koji naši davno zaboravljeni preci i dalje imaju na nas.

    Film će na Beldoksu biti prikazan 5., 6. i 8. maja u bioskopu „Fontana“ na Novom Beogradu. Cena karte je 200 dinara.

    Festival se održava od 4. do 9. maja, pod sloganom „Koji film“ u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu kulture Studentski grad, bioskopu Fontana i Kulturnom centru u Novom Sadu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE