Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Alkohol pogoršava nesanicu

    Čaša vina ili piva pred spavanje dodatno će da pojača nesanicu onima koji već imaju problema sa snom, tvrdi bečki lekar prof. dr Hademar Bankhofer. Naime, svaka druga odrasla osoba u Evropi ima problem sa nesanicom, a među njima najviše je žena, i to posle 45. godine, pokazalo je istraživanje nemačkog univerziteta u Regensburgu.
     
    Alkohol smeta različitim fazama sna, posle 60 do 90 minuta donosi prijatno opuštanje i osećaj umora, što, verujemo, „obećava“ da ćemo lakše utonuti u san. Međutim, za zdrav san potreban je postupni tok od nekoliko faza – prvo faza pred utonuće u san, zatim faza lakog, pa faza dubokog sna, i na kraju REM faza (odnosno brzo pomeranje očiju) ili paradoksni san. Pod uticajem alkohola ove faze značajno se remete, upozorava profesor Bankhofer.
     
    U prvoj polovini noći, pod uticajem alkohola, osoba spava kao da je u komi i u snu ne može da se oporavi i regeneriše. U jutarnjim satima san je nemiran, zbog čega se dešava da se osoba prerano probudi i više ne može da zaspi. U takvoj situaciji mozak nije u stanju da sakupi novu energiju, pa se čovek ujutru oseća kao da je samleven i bez sposobnosti za radne obaveze.
     
    Zato bečki stručnjak savetuje da se umesto alkohola, za dobar san uzme lagana hrana, ali da se izbegavaju kasni obroci. Posle 19 časova ne treba da se konzumiraju pića koja sadrže kofein, a dobro je i da se pred spavanje sluša prijatna muzika ili čita knjiga, popije čaša mlakog mleka sa medom ili šolja čaja od cvetova lavande.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE