Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Osim hitnih intervencija, odlažu se sve operacije

    U celoj Srbiji sve hitne slučajeve, tvrde štrajkači, ne vraćaju iz bolnica, ali se zato odlažu zakazane intervencije koje ne mogu pacijentima da ugroze život, iako su ih čekali mesecima.
     
    Na taj način, hteli to lekari ili ne, liste čekanja koje su i ovako preduge, nakon završetka štrajka postaće još duže. U domovima zdravlja situacija je malo drugačija, pa tako u većini slučajeva ne odbijaju pacijente koji imaju zakazane preglede.
     
    Odluka o stupanju u štrajk četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu doneta je prošle nedelje zbog neuspelog sastanka s predstavnicima Ministarstva zdravlja. Sindikati su tražili da se primena uredbe Vlade o korektivnom koeficijentu odloži za sedam meseci, ali u Nemanjinoj za ovaj predlog nije bilo sluha.
     
    Radikalizacija štrajka ipak se može očekivati već od srede jer se tada u protestu pridružuje Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti koji ima čak 65.000 članova. Sindikat medicinskih sestara i tehničara podržava kolege, ali još nisu odlučili da li će protestvovati uz minimalni proces rada ili jednočasovnom obustavom.
     
    Dr Dragan Cvetić, predsednik Sindikata LFS, inače anesteziolog u KBC “Bežanijska kosa”, kaže da u ovoj bolnici dnevno bude po 15 operacija, ali da ih je juče bilo samo četiri.
     
    – “Hladne” operacije, kao što su zamena kuka, operacija žučne kese, kile, proširene vene, katarakta, otkazuju se. Maligna oboljenja, infarkti i sve što je urgentno, normalno je da će se raditi. Takve pacijente primamo i odmah operišemo. Onima koji su imali zakazan prijem u bolnicu juče je objašnjeno da je bolje da se vrate kući nego da ostanu u bolnici, jer im ne bi bile urađena operacija. Pojedine pacijente zvali smo i na kućne telefone kako bi ih obavestili da im je dijagnostička procedura ili operacija pomerena. Za nove termine svi pacijenti će blagovremeno biti obavešteni – objašnjava dr Cvetić.
     
    Dr Cvetić tvrdi da pacijenti kojima se procedure odlažu neće ponovo biti na listi čekanja, već će njihov zakazani termin biti pomeren za nekoliko dana. On kaže da pojedini direktori zdravstvenih centara vrše pritisak na lekare i prete im smanjenjem plata zbog štrajka, kao i da je u Smederevu policija zvala predsednicu sindikata u Domu zdravlja i tražila joj spisak lekara koji su u štrajku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE